Jeremić citirao Frojda za mir u Siriji

Alijansa za civilizaciju UN

Jeremić citirao Frojda za mir u Siriji

Planeta -
Civilizacija je počela onog trenutka kad je prvi ljut čovek upotrebio reč umesto kamena, naveo je Vuk Jeremić reći čuvenog psihoanalitičara

BEČ - Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić pozvao je, na 5. Globalnom forumu Alijanse civilizacija UN u Beču, da se hitno stane na kraj krvoproliću u Siriji i doprinese zbližavanju izraelske i palestinske strane kako bi što pre počeo proces pomirenja.Jeremić je istakao da je širi region Bliskog istoka u 21. veku postao centralni izazov za bezbednost i blagostanje cele planete, posebno ističući sukobe u Siriji i položaj palestinskog naroda.

"Način na koji se ovim pitanjima pristupa značajno će uticati na pravac dijaloga među civilizacijama", naglasio je Jeremić.

Jeremić je citirao čuvenog psihoanalitičara Sigmunda Frojda koji je rekao da je civilizacija počela onog trenutka kad je prvi ljut čovek upotrebio reč umesto kamena.

On je upozorio da održanje postojećeg stanja predstavlja "recept za katastrofalnu budućnost sve većeg udaljavanja, umnožavanja kriza i polaganja prava".

"Građanski rat u Siriji postao je najstrašnija humanitarna kriza našeg doba i nerazumno je da međunarodna zajednica nije stala na kraj krvoproliću", rekao je on, ističući da se neprijateljstvima u Siriji odmah mora stati na kraj.

"Obustavljanje nasilja mora da bude naš glavni prioritet, koji treba da prati politički proces koji će Sirijcima omogućiti da slobodno odluče o daljem toku svojih života", rekao je Jeremić.On je podsetio i da Palestinci već 70 godina pokušavaju da ostvare svoja prava i da milioni izbeglica žive u izuzetno lošim uslovima u kampovima širom Bliskog istoka.

"To je jedna od glavnih nepravdi sveta koja zahteva hitno rešavanje", rekao je Jeremić, izrazivši nadu da će izraelsko-palestinski pregovori uskoro biti obnovljeni kako bi mogao da počne proces pomirenja između "ove dve ponosne nacije" i pozivajući sve koji mogu da doprinesu njihovom približavanju.

Jeremić je, istovremeno, istakao da Alijansa civilizacija može značajno da doprinese nastojanju da se načini svet "koji će na budućnost gledati sa optimizmom, ponosan na svoje različitosti i siguran u svoje izglede". Pored toga, on je najavio da će 12. juna u Njujorku Ujedinjene nacije održati debatu na visokom nivou o kulturi i razvoju kako bi se, delimično podstaknuta projektom Interkulturalne inovacije Alijanse civilizacija, istakla centralna uloga kulture u očuvanju održivog razvoja na svim nivoima.U okviru foruma u Beču na temu "Odgovornost, različitost i dijalog" na temu slobode vere, migracije i slobode štampe razgovara oko 1.200 učesnika, uključujući generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, šefove diplomatija i predsednike država i vlada.

Alijansa civilizacija je inicijativa generalnog sekretara UN koja je uspostavljena 2005. godine, nastala kao reakcija na polarizaciju nastalu nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine i antiterorističke akcije Vašingtona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track