POKOLJ U LUCERNU: Albanac ubio troje, ranio sedmoro radnika

Masovni ubica došao sa Kosova

POKOLJ U LUCERNU: Albanac ubio troje, ranio sedmoro radnika

Planeta -
Mediji navode da je zločin u gradu Mencnau kod Lucerna počinio Viktor Beriša, dugogodišnji radnik u ovoj firmi, Švajcarac poreklom sa Kosova

BERN - U fabrici „Kronospan“ u Mencnau u Švajcarskoj, 42-godišnji Albanac iz pištolja je ubio troje ljudi i ranio sedmoro lica, od kojih šest teško! Mediji navode da je zločin počinio Viktor Beriša, dugogodišnji radnik u ovoj firmi, Švajcarac poreklom sa Kosova, koji je jutros oko devet sati, kada je došao u preduzeće, izvadio pištolj i počeo da puca. Najpre su objavljene vesti o ubistvu, ali je tokom dana saopšten identitet masovnog ubice!

On je ciljano pucao u radionici, u hodniku ka kantini i u samoj kantini, navodi švajcarski dnevnik „Blik“. „Imamo troje mrtvih i sedmoro povređenih“, potvrdio je portparol policije Simon Kop, dodajući da je i ubica među žrtvama. Sve žrtve, kako se ističe su državljani Švajcarske.

„Ubica je bio 17 godina u našoj firmi. Bio je miran i nije nikada bilo problema“, rekao je šef „Kronospana“ Mauro Kapoco na konferenciji za štampu koja je održana danas posle podne. Policija istražuje uzroke zločine i ima informacije da je došlo do rasprave između ubice i nekog od njegovih kolega. „Svi smo u šoku. Činimo sve što je moguće da pomognemo porodicama žrtava“, kazao je član uprave „Kronospana“ Urs Fluder.

Pre nekoliko dana je ova firma, koja se bavi proizvodnjom i obradom drveta, najavila da će smanjiti proizvodnju. Ovo preduzeće, koje zapošljava oko 400 ljudi, jedan je od najvažnijih poslodavaca u regionu i opštini Mencnau. Ministarka pravosuđa Simoneta Somaruga, povodom ovog zločina, kazala je da ovaj slučaj jasno pokazuje koju nesreću donosi oružzje.

Ona je naglasila da će istraga pokazati koje zaključke treba doneti posle ovog zločina. Somaruga je naglasila da postoji svest da se zakon o oružju mora menjati. U Švajcarskoj ima oko 2,3 miliona komada vatrenog oružja u privatnom posedu, pošto je tradicija da muškarci kući drže pištolje i puške koje su im izdate tokom služenja vojnog roka.Kriminal uz upotrebu oružja relativno je mali. U 2009. godini je bilo 24 ubistava oružjem, što je oko 0,3 odsto na 100.000 stanovnika.

http://www.youtube.com/watch?v=JzgR9D5SGaw
http://www.youtube.com/watch?v=Np23cfj2Y9U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track