Posle Čaveza nastaće haos u Venecueli

Veliki izazov

Posle Čaveza nastaće haos u Venecueli

Planeta -
Lidera Venecuele nakon smrti naslediće potpredsednik Nikolas Maduro, za kojeg sumnjaju da će uspeti da održi mir u zemlji

KARAKAS - Neizvesno.Nakon što je potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro (50) pre dva dana negirao spekulacije da je lider te zemlje Ugo Čavez (58) umro, juče se ponovo oglasio rekavši da je on u veoma teškom stanju. To bi moglo značiti da je Čavez zaista umro, pa se priprema teren da se to i saopšti, ili je na samrti. Zbog takve situacije čitava međunarodna zajednica se pita kako će izgledati era nakon smrti velikog venecuelanskog lidera, a svi predviđaju da će zemlja bogata naftom zapasti u haos.- Naš vođa je bolestan jer je dao svoj život za one koji nemaju ništa. Za ljude je žrtvovao i dušu i telo. On se bori za svoj život, a mi smo uz njega - rekao je Maduro.Čovek kojeg je Čavez postavio na mesto potpredsednika, a samim tim ga proglasio i svojim naslednikom, mogao bi biti novi predsednik Venecuele nakon smrti sadašnjeg lidera. Međutim, to se ne bi dogodilo automatski, već bi u zemlji najpre morali da se održe izbori. Iako mnogi smatraju da bi Maduro bio izabran, opozicija s Enrikeom Kaprilesom na čelu ipak se priprema za taj događaj. Neki analitičari smatraju da bi nakon Čaveza u zemlji mogao da nastupi pravi haos jer novi predsednik nasleđuje moćnog prethodnika, koji je vladao 14 godina. Ukoliko to bude Maduro, koji je mnogo mirniji od Čaveza, on neće moći da nastavi njegov put i sačuva samostalnost zemlje.

Od vozača do predsednikaČovek kojeg je Čavez imenovao za svog naslednika, Nikolas Maduro, bio je najpre vozač autobusa, a zatim vođa sindikata. Kasnije je ušao u svet politike i brzo postao jedan od najvernijih Čavezovih ljudi. Od 2006. do 2013. bio je na mestu ministra spoljnih poslova Venecuele, a posebno je poznat po svojim jakim vezama koje ima s vladom Kube.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track