ŠOKANTNO: Pronađeno 42.500 nacističkih logora

Mučilišta

ŠOKANTNO: Pronađeno 42.500 nacističkih logora

Planeta -
Istraživači iz SAD dokumentovali su na desetine hiljada mesta za prisilan rad, kao i fabrike za ubijanje, koji su postojali širom Evrope tokom Drugog svetskog rata

NJUJORK - Zastrašujuće.Istraživači Memorijalnog muzeja holokausta u SAD dokumentovali su 42.500 nacističkih logora, geta, mesta za prisilan rad, kao i fabrike za ubijanje, koji su postojali širom Evrope tokom Drugog svetskog rata. Tokom vladavine Adolfa Hitlera nacističkom Nemačkom ubijeno je više od šest miliona Jevreja i na stotine hiljada Roma i Slovena. Nova istraživanja otkrila su da je Holokaust možda gori nego što se do sada smatralo.Direktor Memorijalnog muzeja Hartmut Berghof rekao je za list Njujork tajms da kada su započeli projekat, očekivali su da će pronaći oko 7.000 logora i geta. Ostali su šokirani kada su otkrili čak 42.500 logora širom tada od Nemačke okupirane Evrope. Istraživači smatraju da je oko 20 miliona ljudi umrlo ili bilo zarobljeno na takvim mestima.- Brojke su mnogo veće nego što smo mislili na početku. Znali smo koliko je grozan bio život u logorima i getima, ali ove brojke su prosto neverovatne - rekao je Berghof.Nove brojke uključuju 30.000 logora za prisilan rad i 980 koncentracionih logora smrti. Nacisti su imali i mesta koja su nazivali „centrima za zbrinjavanje“, u kojima bi trudne žene prisiljavali na abortuse ili njihovu decu ubijali odmah nakon rođenja. Najviše takvih centara bilo je u Nemačkoj i Poljskoj.Izrađene su i karte nacističkih kampova koji su podignuti širom Evrope i u kojima je bilo uposleno više od 100.000 ljudi.

Varšavski geto bio najvećiIstraživanje Memorijalnog muzeja prepoznalo je Varšavski geto kao najveću lokaciju na kojoj su Jevreji zatvoreni i ostavljani da umru od gladi. U jednom trenutku tamo je bilo čak 500.000 poljskih Jevreja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track