Bajden: Ne blefiramo, napašćemo Iran ako naprave A-bombu!

Protiv nuklearnog programa

Bajden: Ne blefiramo, napašćemo Iran ako naprave A-bombu!

Planeta -
Američki potpredsednik je, pored toga, upozorio da ne treba delovati ishitreno i da treba iskoristiti svaku drugu mogućnost

VAŠINGTON - Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da predsednik Barak Obama ne blefira kada kaže da će, ako je to potrebno, vojno reagovati kako bi sprečio Iran da se domogne nuklearnog oružja. Bajden je na godišnjoj konferenciji moćnog proizraelskog lobija rekao da je u interesu SAD da zaštiti Izrael, ističući, međutim, da Vašington i dalje zagovara diplomatsko rešenje za sporni iranski nuklearni program, ali da se prostor za takvu opciju polako zatvara, javio je AP.

Američki potpredsednik je, pored toga, upozorio da ne treba delovati ishitreno i da treba iskoristiti svaku drugu mogućnost kako bi se obezbedila podrška svetske zajednice ako se ukaže potreba za vojnom intervencijom. Bajden je, takođe, kazao da su pokušaji da se delegitimizuje Izrael kao jevrejska država izuzetno opasni jer ugrožavaju bezbednost Izraela, ističući da je legitimitet te zemlje za SAD nesporan.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je prisutnima na sastanku u Vašingtonu putem satelitske veze da je Iran sve bliži "crvenoj liniji", a da diplomatija do sada nije sprečila ovu zemlju da obustavi svoj nuklearni program, javila je agencija Frans pres. "Iran je sve bliži toj crvenoj liniji", kazao je Netanijahu, aludirajući na trenutak kada će Iran, kako Izrael smatra, biti u mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track