Sirijski pobunjenici oteli mirovnjake UN
Foto: Rojters

Bez milosti

Sirijski pobunjenici oteli mirovnjake UN

Planeta -
Kako su saopštile UN, dvadesetak posmatrača UN bilo je u regularnoj misiji dostave namirnica, a zaustavilo ih je tridesetak naoružanih napadača, po svoj prilici na granici Izraela

UJEDINJENE NACIJE- Grupa naoružanih ljudi, povezanih sa sirijskom opozicijom, zarobili su više od 20 pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, na Golanskoj visoravni, u sve nemirnijoj zoni koja razdvaja izraelske i sirijske trupe.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) zatražio je njihovo hitno, bezuslovno oslobađanje. Zarobljavanje mirovnjaka UN nova je eskalacija prelivanja dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji u susedne zemlje.

Predsedavajući Saveta bezbednosti, ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, rekao je da su u toku pregovori otmičara - pripadnika organizacije Mučenici jarmučke brigade, i zvaničnika UN. Šef operacije UN na Golanu, UNDOF, Erv Ladsu (Herve Ladsous) izvestio je Savet o detaljima otmice koju je, kako je rekao, izvela grupa povezana sa sirijskim pobunjenicima.

"Nije bilo sukoba, na osnovu informacija koje smo dobili", rekao je Čurkin i dodao: "Koliko razumem, oni su zarobili kamione kojima se vozio personal UNDOF".

Kako su saopštile UN, dvadesetak posmatrača UN bilo je u regularnoj misiji dostave namirnica, a zaustavilo ih je tridesetak naoružanih napadača, po svoj prilici na granici Izraela.

Tvrdi se da su oteti mirovnjaci Filipinci. Otmičari optužuju mirovnjake da sirijskom režimu pomažu da razmesti snage u zoni kraj Golanske visoravni koju su pobunjenici zauzeli pre nekoliko dana. Jedan od pobunjenika je poručio da će mirovnjaci biti oslobođeni kada se sirijska vojska povuče iz te oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja