Njihovoj maloj nema leka, pa sve pare dali bolesnom dečaku
Foto: Dejli Mejl

Humanost

Njihovoj maloj nema leka, pa sve pare dali bolesnom dečaku

Planeta -
Nije fer da mi imamo 26.000 evra i nadamo se da će jednom možda biti pronađen lek za naše dete, a da je, za to vreme, mali dečak bolestan, kazao je Kevin, otac teško bolesne Ebigejl

LONDON - Bračni par Kevin i Kristin Vilijams iz Velike Britanije, 26.000 evra, koje su prikupili za lečenje svoje ćerkice Ebigejl (7) od smrtonosne genetske Batenove bolesti, poklonili su dečaku Kajlu Viveru (3), nakon što su saznali da njihovom detetu nema leka.Kevin i Kristin su se nadali da će tretman stem ćelijama pomoći njihovoj ćerkici. Međutim lekari su im saopštili da je stanje male Ebigejl neizlečivo i da bi svaka dalja terapija bila uzaludna.Supružnici su zato odlučili da prikupljenim sredstvima pomognu dečaku Kajlu kome je neophodna operacija kičme u Americi kako bi mogao da prohoda."Smatramo da nije fer da mi imamo 26.000 evra u banci i nadamo se da će jednom možda biti pronađen lek za naše dete, a da je, za to vreme, mali dečak bolestan", kazao je Kevin."Lečili smo Ebigej, ali poslednjih 12 meseci, rezultati jednostavno nisu dovoljno dobri. Veoma smo zahvalni ljudima koji su donirali novac za lečenje naše ćerke i nadam se da će imati razumevanja što smo novac dali Kajlu kome su sredstva neophodna", kazao je on.Roditelji mališana Sajmon i Samanta Viver iz Severnog Velsa kažu da su bili zapanjeni ovom velikodušnom donacijom."Imamo pomešana osećanja. Zahvalni smo Vilijamsovima na pomoći i želeli bi smo da im nekako uzvratimo. Nažalost, ne možemo nikako pomoći njihovoj ćerkici", navodi Samanta.

Dečak Kajl uskoro će biti operisan (foto: Dejli mejl))
Dečak Kajl uskoro će biti operisan (foto: Dejli mejl))

Batenova bolest od koje pati mala Ebigejl je smrtnosni nasledni poremećaj nervnog sistema koji počinje da se manifestuje u detinjstvu. U nekim slučajevima prvi simptomi su gotovo neprimetni – vide se promene u ponašanju, slabija mogućnost učenja i nespretnost.Oni se javljaju zato što poremećaj izaziva gomilanje lipopigmenata u tkivima tela. Prvi simptomi mogu se videti na oftalmološkom pregledu. Vremenom dete počinje da ima sve veće teškoće sa kretanjem, epileptične napade i mentalno zaostaje u odnosu na vršnjake.Za sada ne postoje lekovi za bolest, ali se napadi mogu kontorolisati određenim medikamentima. Fizikalna terapija olakšava kretanje, ali je na duge staze bolest nemoguće kontrolisati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track