Briga ih za sankcije: Nuklearni program ojačaćemo 1.000 puta!
Foto: AP

Severna Koreja

Briga ih za sankcije: Nuklearni program ojačaćemo 1.000 puta!

Planeta -
Pjongjang odbacio nove kazne koje treba da ga nagnaju da okonča nuklearne probe i naoružavanje

PJONGJANG - Severna Koreja zvanično je danas odbacila novu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se od Pjongjanga traži da okonča nuklearne probe i naoružavanje.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je u saopštenju da sankcije neće oslabiti nuklearni program zemlje, već će ga "hiljadu puta" ojačati, prenosi Glas Amerike. Ovonedeljne sankcije, pete od 2006, odnose se na pooštravanje finansijskih restrikcija i zaustavljanje izvora finansiranja koje Pjongjang koristi za razvoj svog naoružanja.

Iako je i Peking glasao za nove sankcije, šef kineske diplomatije Jang Đieči kazao je danas na konferenciji za novinare u Pekingu da sankcije nisu "fundamentalan put" za rešenje problema i da bi posle njih trebalo da slede dijalog i pregovori. Jang je sve strane u sporu pozvao na smirenost i uzdržanost od poteza koji bi pogoršali situaciju. Severna Koreja izvela je prošlog meseca treću nuklearnu probu, zbog čega je Savet bezbednosti UN Pjongjangu uveo nove sankcije.

Severna Koreja je saopštila da odustaje od primirja iz 1953. kojim je prekinut Korejski rat, a neposredno pre usvajanja rezolucije UN upozorila SAD da će protiv njih izvesti nuklearni napad iz predostrožnosti. Posle usvajanje rezolucije o novim sankcijama, Pjongjang je saopštio da prekida sve sporazume o nenapadanju sa Južnom Korejom i da ce zatvoriti graničan prelaz sa Južnom Korejom ,Panmundžon,koji je otvoren odmah posle sklapanja primirja 1953. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track