ALARMANTNO: Zemlja će da proključa!

Dramatično upozorenje

ALARMANTNO: Zemlja će da proključa!

Planeta -
Naša planeta najtoplija je u poslednjih 11.300 godina, a temperatura bi do 2100. mogla da bude šest stepeni viša, što bi dovelo do izumiranja pojedinih vrsta

PORTLAND - Alarmantan izveštaj.Zemlji preti katastrofa neviđenih razmera, upozorili su naučnici sa Univerziteta Oregon u SAD. Prema njihovoj najnovijoj studiji, naša planeta je najvrelija u poslednjih 11.300 godina, a prognozira se da će temperatura u narednom periodu nastaviti da raste, tako da bi do 2100. godine mogla da bude čak šest stepeni viša. Zbog stravičnog zagrevanja Zemlje uskoro bi mogle da izumru brojne biljne i životinjske vrste, a čovek će se suočiti s klimatskim promenama, zemljotresima, poplavama i temperaturama koje neće moći da podnosi.Istraživači na čelu sa Šonom Markotom ispitivali su uzorke fosila sa 73 mesta širom planete i na osnovu tako dobijenih podataka uspeli da rekonstruišu sve promene temperature Zemlje od kraja poslednjeg ledenog doba, koje je bilo pre više od 11.000 godina.- Već smo znali da je naša planeta u ovom trenutku toplija nego što je ikada bila u poslednjih 2.000 godina, ali sada smo otkrili da je njena temperatura znatno veća nego što je bila u prethodnih 11.000 godina - istakao je Markot.Prema njegovim rečima, Zemlja je za 5.000 godina nekako uspela da se ohladi za otprilike 0,5 stepeni Celzijusa, ali se za samo poslednjih 100 godina, otkako je počelo industrijsko doba i ubrzano širenje štetnih materija i gasova, za isto toliko ugrejala. Najveći porast temperature bio je na severnoj polulopti, jer je ona najnaseljenija. Dalji rast temperature prouzrokovaće najveće zagrevanje u poslednjih 1.300 godina, koje će na površini Zemlje proizvesti efekat staklene bašte, stravično zagrevanje i dosad neviđene vremenske nepogode.Inače, studija naučnika sa Univerziteta Oregon prva je koja je podrazumevala istraživanja uzoraka sa različitih tačaka na planeti, a ne samo sa jedne teritorije koja je pod uticajem pojedinačnih i karakterističnih klimatskih uticaja za to područje.

Foto: Rojiters
Foto: Rojiters

Zatišje pred veliku solarnu olujuSunce je ušlo u svoj jedanaestogodišnji ciklus aktivnosti, a naučnici iz američke svemirske agencije NASA prognozirali su da će ove godine biti vrhunac tog ciklusa, koji bi podrazumevao brojne erupcije i stravične solarne oluje. Međutim, ono potpuno miruje, pa su istraživači zabrinuti da je to samo njegova faza zatišja pred pravu buru, koja bi mogla da bude i većeg intenziteta od očekivanog. Inače, sve promene na Suncu koje uzrokuju solarne oluje dovode do naglog porasta zračenja na našoj planeti i samim tim veoma nepovoljnog uticaja na ljude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track