Bečka filharmonija projekat nacističke propagande

Priznali sramnu prošlost

Bečka filharmonija projekat nacističke propagande

Planeta -
Bečka filharmonija,najpoznatija je po svom tradicionalnom novogodišnjem koncertu, koji prati više od 50 miliona gledalaca u 80 zemalja sveta. Manje je, međutim, poznato da je taj koncert nastao kao instrument propagande pod nacističkom vlašću 1939. godine

BEČ - Bečka filharmonija, kritikovana zbog prikrivanja svoje istorije, prvi put je objavila pojedinosti o svom postupanju tokom vladavine nacista, uključujući biografije jevrejskih članova orkestra koji su iz njega izbačeni i poslati u logore smrti.

Bečka filharmonija, jedan od najuglednijih orkestara sveta, najpoznatija je po svom tradicionalnom novogodišnjem koncertu, koji u televizijskom prenosu prati više od 50 miliona gledalaca u 80 zemalja. Manje je, međutim, poznato da je taj koncert nastao kao instrument propagande pod nacističkom vlašću 1939. godine.

Ukupno 60 od 123 člana orkestra bili su 1942. članovi nacističke stranke, ili su to želeli da postanu, a dvojica su bili pripadnici SS odreda, vojnog krila nacističke stranke, objavila je filharmonija.

Objavljen je i popis jevrejskih članova orkestra, koji su završili u logorima, kao i ljudi nagrađenih počasnim priznanjima i odličjima filharmonije, koja su se tradicionalno davala muzičarima, ali su se tokom nacističkog perioda uručivala i visokim političkim funkcionerima.

Sadašnji predsednik filharmonije Klemens Helsberg govorio je u uvodu u dokumentarni film austrijske državne televizije ORF o istoriji orkestra u doba nacizma, naručenom kako bi se njegovo emitovanje podudarilo s objavom novih informacija o istoriji filharmonije na njenom sajtu.

Pojedinosti o 13 muzičara koji su isterani iz orkestra zbog njihovog jevrejskog porekla posle pripajanja Austrije Nemačkoj 1938. godine, od kojih je pet umrlo u koncentracionim logorima, takođe su prvi put objavljene.

Mnogi članovi filharmonije su se pridružili nemačkoj nacističkoj stranci, koja je u to vreme u Austriji, pre pripajanja 1938. godine, bila ilegalna. Nakon rata, u doba denacifikacije, otpuštena su samo četiri člana orkestra, a šestoro ih je penzionisano.

Povodom dodele priznanja nacistima, Helsberg je izjavio da filharmonija sada mora doneti demokratsku odluku hoće li te nagrade povući.

Novogodišnji koncert promovisao je sliku Beča kakvu je želeo ministar nacističke propagande Jozef Gebels, prenose mediji. On je u svojim dnevnicima napisao da se austrijska prestolnica mora doživeti kao grad kulture, muzike, optimizma i radosti.

Sve do 1991. godine, Austrija nije formalno priznala i izrazila žaljenje zbog svoje uloge u Hitlerovom Trećem Rajhu i holokaustu.

Austrija će sutra obeležiti 75. godišnjicu pripajanja nacističkoj Nemačkoj, događaja koji je u to vreme većina Austrijanaca pozdravila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track