POČINJU IZBORI: Papa opet Nemac?

POČINJU IZBORI: Papa opet Nemac?

Planeta -
Poglavar Katoličke crkve mogao bi da bude brazilski kardinal Odilo Šerer, poreklom iz Nemačke. Konklava počinje danas

VATIKAN - Počeli izbori.

Sledeći papa Rimokatoličke crkve, naslednik Benedikta XVI, mogao bi da bude kardinal nemačkoj porekla iz Sao Paula Odilo Šerer (63), prenose svetski mediji.

Naime, 27 italijanskih kardinala, od ukupno 115 koji biraju papu, uvidelo je da njihov sunarodnik milanski biskup, kardinal Angelo Skola ne bi imao dovoljnu podršku, pa zbog toga dvojica veoma uticajnih među njima, Anđelo Sodano i Đovani Batista Re lobiraju za Šerera.

Brazilski kardinal je mlad za papu, ali on nije modernista i ne bi započeo reformu Crkve, čega se najviše pribojavaju kardinali.

U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu u 17.00 počinje rad konklave koja će izabrati novog rimokatoličkog poglavara.

Radom konklave rukovodiće kardinal Đovani Batista Re, a prvi među kardinalima, Anđelo Sodano služiće u bazilici Svetog Petra svečanu misu povodom izbora rimskog pontifeksa.

Prvi "puni dan rada konklave" biće sreda, s dva prepodnevna i dva popodnevna glasanja, a to će se nastaviti i u četvrtak i petak, ako nijedan od kardinala ne dobije dvotrećinsku većinu - 77 od 115 glasova.

Ako papa ne bude izabran do subote, tog dana konklava neće zasedati. U nedelju će se, posle bogosluženja posle podne nastaviti glasanje.

Ako se i tada, posle novih sedam glasanja ne izabere papa, pravi se pauza. Ako papa ne bude izabran posle 34 glasanja, tada će se kardinali odlučivati za jednog od dvojice kardinala koji su dobili najviše glasova.

U proteklih 100 godina, nijedna konklava nije trajala duže od pet dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track