OTKRIVAMO TAJNU PAPSKE FURUNE: Kako se dobija beli, a kako crni dim

Sigurno niste znali

OTKRIVAMO TAJNU PAPSKE FURUNE: Kako se dobija beli, a kako crni dim

Planeta -
Beli dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele znači da je crkva dobila novog papu, a crni da pontifeks nije izabran

VATIKAN - Sveta stolica ostala je prazna posle jučerašnjeg prvog dana konklave i glasanja 115 kardinala u Sikstinskoj kapeli. Izbor pape nastavlja se i danas, a kler i vernici željno iščekuju rezultate gledajući da li će se iz dimnjaka pojaviti beli ili crni dim.

Beli dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele znači da je crkva dobila novog papu, a crni da pontifeks nije izabran.

A kada je reč o načinu na koji se bira novi papa, vernike je oduvek intrigiralo kako se dobija beli, a kako crni dim.U Sikstinskoj kapeli postoje dve peći - jedna za glasačke listiće, a druga za hemikalije kojima se "boji" glasački dim.

U davna vremena za beli dim spaljivala se vlažna slama, a za crni dim katran. Međutim, u nekoliko navrata došlo je do zabune vernika pošto boja dima nije bila ni tamo ni ovamo nego sivkasta.

Upravo se to dogodilo kada je kardinal Racinger 2005. postao papa Benedikt XVI. Njegov izbor obeležio je sivkasti dim koji je prvo počeo da izlazi iz peći.

Stoga danas moderni Vatikan ima savremenu formulu - za crni dim mešavinu kalijumovog perhlorata, antracita i sumpora, a za belu mešavinu kalijumovog perhlorata, laktoze i kalafonijuma.

“A koristimo i patrone za potpalu”, dodao je Paolo Sagreti zadužen za spaljivanje glasačkih listića u Sikstinskoj kapeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track