Najnovije vesti

Nevreme odložilo povratak kosmonauta

Roskosmos

Nevreme odložilo povratak kosmonauta

Planeta
U regionu prizemljenja skoro stoprocentna vlažnost vazduha, uz minimalnu vidljivost i neprestanu kišu, pri temperaturi od oko nula stepeni Celzijusovih

MOSKVA - Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u oblasti prizemljenja kapsule kosmičke letelice "Sojuz TMA-06M" u Kazahstanu, odložen je povratak za 24 sata ruskih kosmonauta Olega Novickog i Jevgenija Tarelkina, kao i astronauta američke NASA Kevina Forda, sa Međunarodne kosmičke stanice.

"Na žalost, vreme nas je prinudilo da odložimo za jedan dan prizemljenje posade (MKS)", rekao je ruskoj agenciji načelnik Centra za pripremu kosmonauta "Gagarin", Sergej Krikaljov.

Potvrda o odlaganju povratka posade MKS dobijena je i u pres službi ruske federalne agencije za kosmička istraživanja "Roskosmos".

Novicki, Tarelkin i Ford stigli su na Stanicu oktobra prošle godine letelicom "Sojuz TMA-06M", a njih su zamenili Roman Romanjenko, Tomas Mašborn i astronaut Kanadske kosmičke agencije Kris Hadfild, koji će umesto Forda biti komandir posade.

Krajem marta njima će se priključiti posada nove ekspedicije - Pavel Vinogradov i Aleksandar Misurkin, a iz NASA Kristofer Kesidi.

Njihovo poletanje planirano je za 29. mart uveče sa kosmodroma "Bajkonur" u Kazahstanu.

Itar-Tas s izveštava da je u regionu prizemljenja skoro stoprocentna vlažnost vazduha, uz minimalnu vidljivost i neprestanu kišu, pri temperaturi od oko nula stepeni Celzijusovih.

Pri takvim uslovima, spasilačkim jedinicama teško je da dođu do mesta prizemljenja, navodi agencija.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...