KAZMJERČAK: Angela uči kako da izgovori svoje poljsko prezime
Foto: Rojters

Poljska krv

KAZMJERČAK: Angela uči kako da izgovori svoje poljsko prezime

Planeta -
Pošlo mi je za rukom da je naučim. Iz drugog pokušaja, pohvalio je poljski premijer Tusk nemačku kancelarku

VARŠAVA - Nemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Donald Tusk na samitu Evropske unije u Briselu bavili su se pored gorućeg problema nezaposlenosti mladih i sitnim jezičkim nedoumicama - kako se pravilno izgovara poljsko prezime Kazmjerčak.

"Zamolila me je da je naučim kako da izgovori pravilno prezime predaka sa poljske strane porodice. Pošlo mi je za rukom da je naučim. Iz drugog pokušaja", pohvalio je nemačku kancelarku Tusk na društvenoj mreži Tviter.

Nedoumica se pojavila pošto je u četvrtak objavljena u Nemačkoj nova biografija Angele Merkel u kojoj se navodi podatak koji je i sama pominjala da je jednom četvrtinom poljskog porekla. Otac nemačke kancelarke rodio se kao Horst Kazmjerčak u porodici koja se preselila u Berlin iz Poznanja, a tek 1930. godine promenila prezime u nemačko Kasner.

"Da nije bilo te promene, Angela Merkel rodila bi se kao Angela Kazmjerčak", napisao je Stefan Kornelijus u novoj biografiji "Angela Merkel - kancelarka i njen svet".

Nova biografija nemačke kancelarke izazvala je u Poljskoj veliko interesovanje, a činovnici u Poznanju ne stižu da zadovolje interesovanje medija koji tragaju za eventualnim daljim poljskim rođacima Angele Merkel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja