Više od 12,5 hiljada uginulih svinja izvučeno iz reke
Foto: Reuters

Više od 12,5 hiljada uginulih svinja izvučeno iz reke

Planeta -
Nema epidemije među svinjama, ali su u nekim uzorcima potvrđeni svinjski citrovurus, kao i epidemijski virus koji izaziva dijareju, rekao šef veterinarske službe u kineskom ministarstvu poljoprivrede Ju Kangžen

ŠANGAJ - Broj uginulih svinja u reci Huangpu, iz koje stanovništvo Šangaja dobija vodu za piće, dostigao je 12.566 nakon što su sanitarni radnici danas iz reke izvukli još 611 lešina.

Veruje se da lešine životinja, koje su u stanju raspadanja, potiču iz grada Điasinga u susednoj proviniciji Žeđiang, velikom centru uzgajanja svinja.

Zamenica gradonačelnika tog grada Žao Šumej kaže, međutim, da nema dokaza da sve uginule svinje potiču iz tog grada, preneo je AP.

Šef veterinarske službe u kineskom ministarstvu poljoprivrede Ju Kangžen, koji je doputovao u to područje radi procene situacije, izjavio je danas da nema epidemije među svinjama, ali da su u nekim uzorcima potvrđeni svinjski citrovurus, kao i epidemijski virus koji izaziva dijareju.

Vlasti Šangaja su u više navrata poručile žiteljima tog grada da je voda iz česme bezbedna za piće, ali lokalno stanovništvo ima bojazni da je ona kontaminirana.

Zbog pojave velikog broja uginulih svinja, sanitarne vlasti i policija su pooštrile i kontrolu pijaca kako bi se sprečila prodaja mesa uginulih životinja potrošačima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track