1.000 Letonaca na komemoraciji zloglasnim esesovcima
Foto: Reuters

Izbegnut veći sukob

1.000 Letonaca na komemoraciji zloglasnim esesovcima

Planeta -
Policija upotrebila silu da bi sprečila sukob okupljenih sa demonstrantima koji su protestovali zbog glorifikacije fašizma

RIGA - Više od hiljadu Letonaca okupilo se danas na komemoraciji posvećenoj ubijenim letonskim nacističkim vojnicima u Drugom svetskom ratu, a policija je upotrebila silu da bi sprečila sukob okupljenih sa demonstrantima koji su protestovali zbog glorifikacije fašizma.

Okupljeni Letonci, poštovaoci palih pripadnika SS divizija, prošetali su prestonicom Rigom, od katedrale do centra, i položili cveće kod obližnjeg Spomenika slobode, gde su se sreli sa manjom grupom demonstranata.

Demonstranti su nosili slike stradanju u holokaustu, a preko zvučnika su pustili sirene za uzbunu na opasnost od bombardovanja i pevali pesme na ruskom jeziku.

Oni su pročitali i listu zločina počinjenih u Letoniji tokom Drugog svetskog rata. Policija je oterala demonstrante i pozvala dodatnu grupu specijalaca da opkoli demonstrante i natera ih da isključe zvučnike.

Četiri osobe su privedene tom prilikom, saopštila je policija.Mnogi Letonci smatraju da je 16. mart (Dan legionara) prilika za komemoraciju ratnim veteranima, dok Rusi, koji su manjina u Letoniji, smatraju da je to pokušaj glorifikacije fašizma i zataškavanja "crnog poglavlja" letonske istorije, navodi AP.

Letonija, koja je dobila nezavisnost posle Drugog svetskog rata, bila je 1940. godine pod okupacijom Sovjetskog Saveza, a godinu dana kasnije pod okupacijom nacističke Nemačke, da bi 1944. opet potpala pod sovjetsku okupaciju.

Tokom nacističke okupacije hiljade Letonaca je prislino mobilisano u Vafen SS divizije, koje mnogi Letonci smatraju herojima koji su se borili za nezavisnost od komunizma, napominje AP.

Oko 250.000 Letonaca borilo se rame uz rame ili sa Nemcima ili sa Sovjetima, a oko 150.000 je poginulo u borbama.U periodu 1941-1942, odnosno pre formiranja letonskih Vafen Š divizija, ubijeno je blizu 80.000 jevreja, odnosno 90 odsto jevrejske predratne populacije u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja