NOVA KRIZA: Kipar vuče EU u ambis

Ponovo panika

NOVA KRIZA: Kipar vuče EU u ambis

Planeta -
Evropska državica pred bankrotom nije izglasala porez na bankarske depozite, pa su sve svetske berze potonule jer investitori strahuju da će Unija zapasti u novu veliku krizu

NIKOZIJA - Nova kriza.Kiparski parlament juče je po drugi put odložio glasanje o kontroverznom uvođenju jednokratnog poreza na bankarske depozite, zbog čega toj zemlji, čiji javni dug iznosi čak 140 odsto BDP, preti bankrot. Ukoliko porez ne bude usvojen ili ukoliko Kipar ne nađe pare da spase svoje banke od propasti, neće dobiti paket pomoći od EU, a prema navodima vlasti, novca ima samo do danas. Sve svetske berze su zbog toga juče potonule, a investitori strahuju da će mala zemlja celu EU, koja se još oporavlja od krize, povući u provaliju.Glasanje o novom zakonu je navodno odloženo kako bi se on ublažio, ali postoji i problem jer vladajuća partija ima 20 od ukupno 56 mesta u parlamentu i ne može da skupi većinu za glasanje.Naime, Kipar je od EU tražio pomoć od 17 milijardi evra da ne bi bankrotirao. Međunarodni kreditori su, međutim, odobrili 10 milijardi pomoći uz uslov da ta zemlja nađe način da sama spase svoje banke. Vlada Kipra se tako dosetila da bi građani mogli u tome da učestvuju, te je objavila da će uvesti porez na bankarske depozite. To znači da će svi građani i kompanije koji imaju pare u banci na njih morati da plate porez. Oni koji imaju do 100.000 evra plaćaće porez od 6,75 odsto, dok će oni koji imaju više od te sume morati da plate 9,9 odsto. U zamenu za novac, građani i kompanije će dobiti deonice banaka. Najavljeni porez naišao je na negodovanje stanovnika Kipra, koji su počeli da povlače svoj novac iz banaka, ali i stranaca koji znatan deo kapitala drže u bankama na ostrvu, koje se smatra poreskim rajem. Stoga je vlada odlučila da ublaži novi zakon o porezu tako što će oni koji imaju male uloge plaćati porez od tri odsto, a o čemu će se glasati danas.Zbog haosa u državi, koja ima 0,2 odsto udela u celokupnoj ekonomiji EU, nastao je haos na berzama širom sveta, čiji su indeksi pali u proseku dva odsto. Ekonomisti objašnjavaju da je to zbog toga što su investitori uplašeni da će EU ponovo zapasti u krizu.

Putin: To je neprofesionalnoPredsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da bi odluka o oporezivanju bankarskih depozita na Kipru bila nepravedna, neprofesionalna i opasna. On je rekao da bi to imalo negativne posledice po imovinu ruskih državljana na tom ostrvu. Istovremeno, Rusija je navela da će preispitati uslove kredita od dve i po milijarde evra koji je 2011. odobrila Kipru zbog, kako se navodi, rešenosti evropskih partnera da samostalno donose odluke bez konsultacije s Moskvom.

Banke zatvorenePrvi put u jednoj državi EU dogodilo se da građani nemaju pristup svom novcu i da ne mogu njime da upravljaju. Naime, banke su od vikenda zatvorene i neće biti otvorene do četvrtka, a preduzete su i mere za sprečavanje elektronskih transakcija kako se ne bi dopustilo masovno prebacivanje novca s kiparskih računa u inostranstvo.

Kriva im MerkelovaGrađani Kipra izašli su juče na ulice protestujući protiv oporezivanja. Oni za svoju situaciju krive nemačku kancelarku Angelu Merkel, jer smatraju da je njena zemlja dala uslov kiparskoj vladi da spasava banke otimajući novac građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track