SIRIJA: Najmanje 26 mrtvih u napadu hemijskim oružjem
Foto: Routers

Pljušte međusobne optužbe

SIRIJA: Najmanje 26 mrtvih u napadu hemijskim oružjem

Planeta -
Sirijski režim i opozicija optužili su jedni druge za smrt 26 osoba u ruralnom delu Alepo posle ispaljivanja raketa punjenim hemisjkim oružjem

BEJRUT - U današnjem raketnom napadu u blizini sirijskog grada Alepo poginulo je 26 osoba, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

"U Kan al-Asalu je poginulo 16 vojnika sirijske regularne armije, dok je još desetoro umrlo u bolnici, ali ne mogu da potvrdim da li su oni civili ili vojnici", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdelrahman za agenciju Rojters.

Sirijska vlada i pobunjenici su optužili jedni druge za današnje ispaljivanje rakete napunjene hemijskim agensima u ruralnom delu Alepa.

Abdelrahman je takođe rekao da ne može da potvrdi, niti da opovrgne izveštaje o korišćenju hemijskog oružja i taj udar je nazvao "raketnim napadom".

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zoabi optužio je Tursku i Katar da snose odgovornost za napad pobunjenika hemijskim oružjem, dok su pobunjenici demantovali da stoje iza napada.

Zoabi je rekao da Turska i Katar, koji podržavaju pobunjenike snose "pravnu, moralnu i političku odgovornost" za taj napad, prenela je državna televizija.Sirijska vlada optužila je prethodno protivnike sirijskog predsednika Bašara Asada da koriste hemijsko oružje.

Državni mediji su javili da su "teroristi" ispalili "rakete sa hemijskim supstancama" u Alepu.

Ovo je prvi put da je režim sirijskog predsednika optužio pobunjenike da koriste hemijsko oružje, dok je međunarodna zajednica prethodno upozorila Asada da se uzdrži od upotrebe hemijskog oružja protiv pobunjenika.Svet je, takođe, uznemiren da bi sirijsko hemijsko oružje moglo da dođe u ruke ekstremista, jer se zna da od 70-ih Sirija gomila hemijsko oružje i ima ga najviše na Bliskom istoku, iako precizni podaci o količinama nisu poznati.

Novoizabrani premijer sirijskih pobunjenika Hasan Hito je danas u svom inauguralnom govoru rekao da sirijska opozicija neće ući u dijalog sa režimom predsednika Bašara al-Sadata.

"Potvrđujemo velikom sirijskom narodu da neće biti dijaloga sa Asadovim režimom", rekao je Hito.

Rusija: Sirijski pobunjenici upotrebili hemijsko oružje

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ima informacije da su sirijski pobunjenici upotrebili hemijsko oružje od koga je poginulo 16, a ranjeno 100 ljudi.

"Prema informacijama koje dobijamo iz Damaska, opozicija je jutros u provinciji Alepa upotrebila hemijsko oruzje", saopštilo je rusko ministarstvo.U saopštenju se ne navodi da li je Rusija informacije dobila iz sopstvenih izvora ili od funkcionera sirijske vlade koji su već optužili pobunjenike za hemijski napad.

Rusko ministarstvo je navelo da je "ozbiljno zabrinuto zbog činjenice da je oružje za masovno uništenje dospelo u ruke pobunjenika što još više komplikuje situaciju u Siriji,".OZHO:Nema nezavisne informacije o upotrebi hemijskog oružja Nema nezavisne informacije o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, kao što tvrde sirijska vlada i pobunjenici, izjavio je danas direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Ahmet Uzumku.

"Ne mislim da znamo više od vas u ovom trenutku. Naravno da smo videli te izveštaje i da pažljivo pratimo situaciju", rekao je Uzumku na seminaru u Beču.

Sirijska vlada i pobunjenici optužuju jedni druge za današnji napad blizu grada Alepa na severu zemlje, u kome je korišćeno hemijsko oružje, što bi, ukoliko se pokaže kao tačno, bila prva upotreba takvog oružja u dve godine dugom konfliktu, u kome je prema procenama Ujedinjenih nacija, život izgubilo blizu 70.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track