Obama: Palestinci zaslužuju svoju državu
Foto: Reuters

Za nezavisnost

Obama: Palestinci zaslužuju svoju državu

Planeta -
Jednostavno rečeno, Palestinci zaslužuju svoju državu. SAD su posvećene ostvarenju dve države, rekao američki predsednik u Ramali

RAMALA, TEL AVIV - Američki predsednik Barak Obama istakao je danas, posle sastanka s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali, da Palestinci zaslužuju svoju državu i da nije odustao od napora za obnovu pregovora o miru.

On je ocenio i da bi bilo od pomoći da rakete ne padaju na Izrael, aludiriajući na jutrošnje raktiranje iz pojasa Gaze."Jednostavno rečeno, Palestinci zaslužuju svoju državu. SAD su posvećene ostvarenju dve države. Mi težimo nezavisnoj, održivoj i povezanoj palestinskoj državi uz državu Izrael, kako bi dve strane uživale u prosperitetu i miru", naglasio je Obama na konferenciji za novinare s Abasom. On je precizirao da je "jedini način da se taj cilj postigne kroz direktne pregovore".

Obama je doputovao u Ramalu drugog dana posete Bliskom istoku, nakon toplog dočeka u Izraelu u sredu. Stigao je helikopterom iz Jerusalima u Ramalu, udaljene samo nekoliko kilometara. Imao je priliku da vidi ograde i zidove koje su Izraelci podigli prema Zapadnoj obali da bi se odvojili od Palestinaca. Oko 150 demonstranata okupilo se u Ramali da protestuje protiv njegove posete, uzvikujući: "Obama nisi dobrodošao ovde", ali ih je policija sprečila da stignu do Abasovog sedišta.

Obama, koji je stigao u pratnji američkog državnog sekretara Džona Kerija, se sastao i sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom tokom kratke poste Zapadnoj obali od samo pet sati. On je sinoć u Jerusalimu, posle sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom, kazao da je postizanje mira između dva naroda "stvarno težak problem".

Američki lider je danas ponovio da "apsolutno veruje da je (mir) još moguć", ali da misli da je "to vrlo teško", ocenivši da politike u Izraelu i na palestinskim teritorijama otežavaju potragu za tim ciljem. "Želim da obe strane rade ono što mogu da izgrade osećaj poverenja i nade i nadam se da će vlada SAD biti od pomoći u tome", naglasio je Obama, rekavši, takođe, da zna za palestinsko nezadovoljstvo zbog širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali."Na pitanje o mogućnosti za obnovu pregovora kritikovao je izgradnju naselja, istakavši da je rekao Netanijahuu da SAD ne smatraju širenje nasilja "konstruktivnim i odgovarajućim za napredovanje ka cilju mira".

Takođe je rekao da povratak za pregovarački sto otežavaju i palestinski uslovi.

Abas je razgovore s Obamom označio dobrim i korisnim. "Sastanak je bio mogućnost da se diskutuje o rizicima koje predstavlja nastavak naseljavanja", kazao je Abas, istakavši da se mir ne postiže kroz nasilje, okupaciju, naseljavanje, hapšenje i poricanje prava izbeglica.

Kada je posetio Egipat 2009. godine, Obama je u govoru u Kairu rekao da je palestinska situacija nepodnošljiva, ističući neporecivu patnju i težnju za domovinom, podseća BBC. Od tada se malo šta izmenilo za Palestince, ali je taj decenijski sukob potisnut na stranu zbog Arapskog proleća, rata u Siriji i iranskog nuklearnog programa. Upravo ti događaji dominirali su diskusijama Netanijahua i Obame.

Na Zapadnoj obali predsednik SAD se suočio sa težim zadatakom da razuveri Palestince, imajući u vidu činjenicu da su oni izgubili veru u dvodržavno rešenje sukoba s Izraelom. Osim toga Obama nije doneo nikakvu novu inicijatuvu za obnovu mirovnog procesa koji je u zastoju od septembra 2010. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja