REVOLUCIONARNO: Gel u trenu zaustavlja krvarenje

Studentski rad

REVOLUCIONARNO: Gel u trenu zaustavlja krvarenje

Planeta -
Landolina je gel razvio koristeći biljne polimere, koji se mogu rastaviti u manje komadiće, što im omogućava da se ponašaju kao tekućina. - Gel radi tri stvari, objasnio je Landolina

Student Univerziteta u Njujorku Džo Landolina razvio je ‘Veti-Gel’, revolucionarni materijal koji zaustavlja krvarenje neverovatnom brzinom. U videu koji demonstrira njegov rad, možemo da vidimo kako krv šiklja iz isečenog komada svinjetine. Ali u trenutku kad se na rez postavi gel, krvarenje u trenutku prestaje.

Landolina je gel razvio koristeći biljne polimere, koji se mogu rastaviti u manje komadiće, što im omogućava da se ponašaju kao tekućina. - Gel radi tri stvari, objasnio je Landolina.

- Prvo, radi kao lepak za tkivo. Drži pritisak na rani tako da nije potreban vanjski pritisak. Drugo, kada dotakne krv, aktivira takozvani Faktor 12. Tako se aktivira fibrin, polimer koji zgrušava krv.

Konačno, aktivira plateletne stanice. Gel ih podstiče da se vezuju na fibrin, što stvara čvrst ‘čep’ na rani.

Gel zapravo u celosti imitira prirodni proces lečenja rana, samo što ga višestruko ubrzava. Američka vojska smesta je iskazala interes za Veti-Gel, pa se očekuje da će klinička testiranja Gela ubrzo početi.

http://www.youtube.com/watch?v=Cif-o4V-2wA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track