IZBEGNUT RAT: Amerikanci umalo ubili Ahmadinežada!

IZBEGNUT RAT: Amerikanci umalo ubili Ahmadinežada!

Planeta -
Agent tajne službe SAD koji je 2006. tokom održavanja skupštine UN u Njujorku bio u pratnji Džordža Buša slučajno opalio iz puške ka iranskom predsedniku

VAŠINGTON - Strogo čuvana tajna.Amerikanci su umalo ubili iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada (56) 2006, što je moglo izazvati treći svetski rat. Naime, tokom održavanja skupštine Ujedinjenih nacija te godine u Njujorku jedan američki agent tajne službe koji je bio u pratnji tadašnjeg predsednika Džordža Buša slučajno je opalio iz svog oružja, a metak je prošao tik pored iranskog predsednika.Tajnu koja je čuvana sedam godina sada su obelodanili američki novinari Mark Ambinder i D. B. Grejdi u knjizi „Duboka država: Unutar vladine tajne industrije“. Autori su događaj koji je mogao izazvati nezapamćenu tragediju otkrili kad su došli do snimka telefonskog razgovora pripadnika tadašnje Bušove administracije.- Jedan agent slučajno je otkočio svoju automatsku pušku dok je iranski predsednik Ahmadinežad prolazio u koloni automobila ispred hotela „Interkontinental“. Kad je hitac ispaljen, svi su stali. Iranci su nas pogledali i mi smo pogledali u njih. Agent je počeo da se izvinjava, ali je Ahmadinežad samo okrenuo glavu i ušao u svoje vozilo - rekao je jedan zvaničnik, čije su reči Ambinder i Grejdi citirali u svojoj knjizi.Prema njihovim navodima, članovi Bušove administracije bili su zabrinuti kako će Iran reagovati na taj incident i da li će predsednik te zemlje poverovati da je puška specijalca koji je čuvao Buša zaista slučajno opalila. Pribojavali su se da će Ahmadinežad to shvatiti kao pokušaj likvidacije tokom zvanične posete SAD, koja bi bila predstavljena kao slučajnost. Međutim, iranski lider nikad nije spomenuo taj slučaj, niti je optužio SAD za zaveru.

Sankcije pred pucanj Incident iz 2006. u Njujorku dogodio se baš u vreme zaoštravanja odnosa između Amerike i Irana. Tada su SAD posebno bile zabrinute zbog razvoja iranskog nuklearnog programa i pokušavale su da reše taj problem. Zbog toga su toj zemlji, baš na sednici UN nakon koje se dogodio incident, uvele još oštrije sankcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track