RASPAD EVROZONE: Kiprani hoće da napuste evro!

RASPAD EVROZONE: Kiprani hoće da napuste evro!

Planeta -
Dve trećine stanovnika zemlje pred bankrotom žele da vrate kiparsku funtu jer neće da trpe pritisak EU, dok vlada pokušava da ispuni sve uslove kako bi od Unije dobila pomoć

NIKOZIJA - Očajni.Građani Kipra, zemlje na ivici bankrota, žele da izađu iz evrozone i vrate nekadašnju valutu, kiparsku funtu. Prema najnovijim istraživanjima, čak dve trećine Kiprana ne želi više da koristi evro, dok vlasti razmatraju kako da skupe 5,8 milijardi evra, što je uslov za dobijanje pomoći EU, a rok za krajnje rešenje je utorak.Stanovništvo na ostrvu je besno jer već nedelju dana ne može da podigne svoj novac iz banaka, koje su zatvorene. Novac mogu da podižu s bankomata, ali je pre dva dana limit sa 700 evra dnevno smanjen na 260 evra. Građani su se nadali da će im Rusija pomoći da prevaziđu krizu, međutim, pregovori između dve zemlje nisu uspeli. Rusija je najavila da će sačekati da vidi kakvo će biti rešenje takozvane trojke - EU, Evropske centralne banke i MMF, pa će na osnovu toga odlučiti o učešću u delu restrukturisanja dugova.U međuvremenu, kiparski zvaničnici pokušavaju da sakupe 5,8 milijardi evra, koliko im treba za spasavanje banaka, što je uslov da im EU odobri pomoć od 10 milijardi evra. Budući da je parlament odbio predlog EU da se uvede porez na bankovne depozite, 6,75 odsto za one do 100.000 evra i 9,9 za one veće od te svote, kiparski političari raspravljaju o takozvanom planu B. On podrazumeva pomoć Rusije i manji porez na bankovne depozite, ali i stvaranje fonda za investicionu solidarnost, koji bi se finansirao iz prihoda od nacionalizacije državnih i privatnih fondova.- Ovo je dan odluke za našu zemlju. Kakvo god rešenje da nađemo, biće bolno - izjavio je portparol vlade Hristos Stilijanides pred sastanak državnog vrha.

Grčka dala milijardu za bankeKipar je sklopio sporazum s Grčkom o preuzimanju grčkih filijala u kiparskim bankama. Postoje tri kiparske banke sa ograncima u Grčkoj, a to su Banka Kipra, Helenska banka i Kiparska narodna banka (CPB). Neimenovani izvor navodi da će za preuzimanje tri filijale s depozitima od oko 14,6 milijardi evra u Grčkoj, biti potrebno oko milijardu evra.

Merkelova: Strpljenje je ograničenoNemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da je strpljenje evropskih partnera u vezi s naporima za osiguranje međunarodne pomoći Kipru ograničeno. Ona se požalila na razgovore s kiparskom vladom, koja danima nije bila u kontaktu s međunarodnim kreditorima. Takođe, odbacila je predlog kiparske vlade o uključivanju penzionih fondova u plan za spasavanje zemlje.

Španci prelaze na virtuelnu valutuSve veći broj Španaca prelazi na virtuelnu valutu bitkoin, iz straha da će njihova zemlja doživeti istu sudbinu kao Kipar. Oni se pribojavaju da će ih Evropska unija zbog spasavanja zemlje od ekonomske krize primorati da uvedu porez na štednju u bankama, zbog čega su počeli da podižu svoj novac iz njih i sve više koriste valutu na internetu. Ona im omogućava iste finansijske transakcije kao i regularan novac, ali bez potrebe da neka institucija u tome posreduje, odnosno nema regulatore poput centralne banke.Korisnici bitkoina mogu da raspolažu svojim virtuelnim novcem s bilo koje tačke na planeti pomoću određene internet-stranice ili aplikacije za Android mobilne telefone. Vrednost jednog bitkoina je od ponedeljka sa 37,5 evra skočila na 56 evra, zbog naglog povećanja broja onih koji su počeli da ga koriste.Inače, virtuelna valuta uvedena je 2009, a od marta ove godine vrednost „internet novca“ koji je u opticaju je 386 miliona evra.

Bitkoinomogućava finansijske transakcije na internetu kao regularan novacVrednost: Bitkoini u opticaju vredni su 386 miliona evraSkok vrednosti: Za četiri dana jedan bitkoin skočio sa 37,5 na 56 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track