ZABRANA: Hrvati se zbog EU odriču vina prošek

Italijani ih pretekli

ZABRANA: Hrvati se zbog EU odriču vina prošek

Planeta -
Ministarstvo je zato pozvalo proizvođače dalmatinskog desertnog vina "prošek" da poslovanje prilagode novim uslovima jer, po ulasku u EU, neće moći da koriste taj naziv, čak ni na bocama koje imaju u zalihama

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula, naziv "prošek" neće više moći da se koristi na domaćem i stranom tržištu jer je Evropska komisija zaključila da taj naziv podseća na zaštićenu italijansku vrstu vina "Proseko" (Prosecco), saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede u Zagrebu.

Ministarstvo je zato pozvalo proizvođače dalmatinskog desertnog vina "prošek" da poslovanje prilagode novim uslovima jer, po ulasku u EU, neće moći da koriste taj naziv, čak ni na bocama koje imaju u zalihama.

Hrvatska je tokom pretpristupnih pregovora s EU tražila uvršćenje tradicionalnog naziva "prošek" u Aneks XII, deo B uredbe Evropska komisija, navodi Ministarstvo. Evropska komisija je, međutim, ukazala da bi korišćenje tog naziva moglo zbuniti potrošače, budući da fonetski podseća na "Proseko", naziv vrste penušavog vina koji je u EU zaštitila Italija.

Iako je, navodi Ministarstvo, Hrvatska tokom pretpristupnih pregovora isticala da se "prošek" i "Proseko" ne pišu isto, kao i da su to sasvim različiti proizvodi, Evropska komisija je tražila povlačenje tog zahteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track