Vođa puča suspenduje ustav i raspušta parlament

Prvi potezi

Vođa puča suspenduje ustav i raspušta parlament

Planeta -
Đotodijev pokret preuzeo je pučem u kojem je poginulo 13 južnoafričkih vojnika, vlast u Centralnoafričkoj Republici i obećao da će formirati koalicionu vladu

BANGI - Novi lider Centralnoafričke Republike Mišel Đotodija saopštio jeda namerava da suspenduje ustav i raspusti parlament, dan pošto je njegov pobunjenički pokret Seleka zauzeo prestonicu Bangi i oterao predsednika u egzil.

"Smatram da je neophodno suspendovati ustav donet 27. novembra 2004, raspustiti parlament, kao i vladu. Tokom perioda tranzicije, koji će nas dovesti do slobodnih, poštenih i transparentnih izbora, odlučivaću dekretima", rekao je vođa puča.

Đotodijev pokret preuzeo je juče, pučem u kojem je poginulo 13 južnoafričkih vojnika, vlast u Centralnoafričkoj Republici i obećao da će formirati koalicionu vladu.

Državni udar odmah su osudile Ujedinjene nacije i Afrička unija, koja je danas suspendovala članstvo ove afričke zemlje u svojoj organizaciji, zabranila putovanja i zamrzla imovinu vođama pobunjenika.

S druge strane, SAD, Francuska i susedni Čad pozvali su pobunjenike pokreta Seleka da poštuju mirovni sporazum o podeli vlasti od januara.

U međuvremenu, susedni Kamerun je saopštio da je svrgnuti centralnoafrički lider Fransoa Bozize stigao u ovu zemlju.

Centralnoafričku Republiku, bivšu francusku koloniju, od sticanja nezavisnosti 1960. potresli su brojni državni udari i pobune, a sam Bozize je na vlast došao 2003. godine u puču koji je podržao Čad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track