ČUDO: Za osam dana izlečen od raka!

ČUDO: Za osam dana izlečen od raka!

Planeta -
Amerikancu Dejvidu Aponteu nakon nove genetske terapije u Njujorku u rekordnom roku nestala neizlečiva leukemija

NJUJORK - Neverovatno.Amerikanac Dejvid Aponte za samo osam dana izlečen je novom genetskom terapijom od neizlečivog oblika leukemije, piše časopis Sajens. Pored Apontea, istom inovativnom metodom u Memorijalnom centru za rak Sloun-Ketering u Njujorku za osam nedelja izlečena su još dva pacijenta, svi su u reamisiji između pet meseci i dve godine i ne osećaju nikakve tegobe.Svim pacijentima ustanovljena je akutna limfoblastna leukemija, za koju nema leka. Međutim, američki naučnici razvili su novu, eksperimentalnu metodu, koja se pokazala efikasnom, a kod Apontea, inače tonca na ABC kanalu, i više od toga.Lekari su prvo izdvojili molekule karakteristične za ćelije određene vrste raka, nakon čega su imunološke ćelije pacijenta genetski modifikovali tako da napadaju te maligne. Inače, kod akutne limfoblastne leukemije imunološke ćelije postaju maligne i nazivaju se B-ćelije. Molekul koji su naučnici izdvojili iz tih malignih B-ćelija nazvan je CD19. Lekari su zdrave imunološke ćelije, nazvane T-ćelije, izdvojili, tretirali ih bezopasnim virusom, koji ih je naveo da napadaju sve ćelije s molekulom CD19. Nakon što su ćelije ponovo vraćene u telo, one su ubile sve maligne. Posle toga lekari su pacijentima presadili zdravu koštanu srž kako bi ponovno razvili imunološki sistem, iako smatraju da bi ga telo samo razvilo nakon nekoliko meseci.Dejvid Aponte kaže da se sad oseća potpuno zdravo.- Kad su mi otkrili bolest, lečili su me prvo hemoterapijom. Prošlog leta bolest se vratila. Onda sam se prijavio za studiju o T-ćelijama. Prvih nekoliko dana ništa se nije dešavalo, a onda mi je naglo skočila temperatura, kao i pritisak, a hormoni su podivljali - seća se Aponte i dodaje da je završio na intenzivnoj nezi, gde su mu davali steroide da bi smirili reakciju. (I. D.)

Lek i za druge oblike rakaMajkl Sadelain, jedan od naučnika koji su osmislili novu tehniku lečenja raka, kaže da je tretman dao spektakularne rezultate.- Zapanjujuće je bilo otkriće da su kod svih pacijenata nestali tumori nakon lečenja - naveo je Sadelain i dodao da imaju već 50 pacijenata pripremljenih za drugi fazu lečenja.Njegov tim sada istražuje da li se istom metodom mogu izlečiti i drugi oblici raka. Tamo gde ne mogu da pronađu jedinstveni molekul za određeni oblik raka, lekari pokušavaju da izdvoje nekoliko molekula koji se pojavljuju na malignoj ćeliji.

Nova tehnika• iz malignih ćelija izdvojen molekul CD19 karakterističan za tip raka• izdvojene zdrave imunološke ćelije• zdrave ćelije modifikovane bezopasnim virusom da napadaju samo one s molekulom CD19• ćelije vraćene u organizam ubile maligne ćelije• transplantacija koštane srži

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track