Najnovije vesti

POKREĆE SE ISTRAGA: Sumnja se da je Berezovski ubijen
Foto: Reuters

Sumnjiva smrt

POKREĆE SE ISTRAGA: Sumnja se da je Berezovski ubijen

Planeta
Ruski bogataš pronađen je na podu kupatila sa maramom oko vrata, dok je sličan materijal pronađen na šipki za tuš iznad njega

LONDON - Ruski oligarh Boris Berezovski nađen je na podu kupatila sa maramom oko vrata, saopštila je lokalna policija, a inspektor zadužen za istragu nije mogao da isključi umešanost još neke osobe.

Odmah posle juče okončane obdukcije, saopšteno je da se pokreće i istraga o smrti Berezovskog jer postoji sumnja da je ubijen.

Berezovski koji je godinama bio učesnik i meta intriga, borbe za vlast i atentata u Rusiji pronađen je u subotu u svojoj vili u Askotu, u blizini Londona.

Policija je saopštila da nisu pronađeni znaci borbe i da je umro od posledica "vešanja" sugerišući da se možda ubio, prenosi Rojters.

Detektiv inspektor Mark Bisel rekao je na otvaranju istrage da je Berezovski pronađen "sa maramom oko vrata, dok je sličan materijal pronađen na šipki za tuš iznad njega."

Na pitanje da li je moguće da je u to bila umešana još neka osoba, on je odgovorio da "ne može potpuno da isključi tu mogućnost."

Šezdesetsedmogodišnji Berezovski stekao je veliko bogatstvo tokom haotičnog procesa privatizacije državnog vlasništva u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Bio je bliski saradnik ruskog predsednika Borisa Jeljcina ali se potom sukobio sa njegovim naslednikom Vladimirom Putinom i pobegao u Britaniju početkom 2000-ih kako bi izbegao brojne optužbe za malverzacije. On je tvrdio da su te malverzacije bile politički motivisane.

Rusija je uporno tražila njegovo izručenje, ali je sud u Londonu nekoliko puta odbacio ove zahteve, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji. Tokom proteklih godina preživeo je više pokušaja ubistva.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...