NIŠANI SAD: Kim pomerio raketu na istočnu obalu
Foto: REUTERS

Nova pretnja

NIŠANI SAD: Kim pomerio raketu na istočnu obalu

Planeta -
Pentagon je saopštio da će poslati presretač raketa THAAD u cilju zaštite Guama, američke teritorije oko 3.380 kilometara jugoistočno od Severne Koreje, gde se nalazi oko 6.000 pripadnika vojske SAD

SEUL - Severna Koreja je pomerila raketu srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, nakon što je zapretila mogućim nuklearnim napadom, saopštila je Južna Koreja.

Južnokorejski ministar odbrane Kin Kvan-Jin izjavio je da bi raketa mogla da dosegne "značajnu daljinu", ali ne američko kopno.

Kim je poslanicima rekao da bi svrha ove rakete moglo da bude probno testiranje ili vojne vežbe, preneo je AFP.

Severna Koreja, podstaknuta novim sankcijama Ujedinjenih nacija i vojnim vežbama Južne Koreje i SAD, uputila je niz pretnji o mogućem nuklearnom ratu proteklih sedmica.

Rano jutros, severnokorejska vojska je saopštila da je dobila konačno odobrenje za vojnu akciju protiv SAD u kojoj će verovatno biti upotrebljeno nuklearno oružje.

"Trenutak eksplozije se brzo približava", saopštio je generalštab severnokorejske vojske, kao odgovor na, kako je navedeno, provokativnu upotrebu nuklearno opremljenih stelt bombardera B-52 i B2, koje su SAD koristile u vojnoj vežbi sa Južnom Korejom.

Pentagon je saopštio da će poslati presretač raketa THAAD u cilju zaštite Guama, američke teritorije oko 3.380 kilometara jugoistočno od Severne Koreje, gde se nalazi oko 6.000 pripadnika vojske SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja