Bogataši skrivaju 32 biliona dolara!

Razotkriveni poreski rajevi

Bogataši skrivaju 32 biliona dolara!

Planeta -
Međunarodna mreža novinara otkrila imena više od 140.000 ljudi i kompanija iz celog sveta koji ogromne sume kriju u poreskim oazama kao što su Devičanska ostrva

BEOGRAD - Eto gde se nalazi novac.Međunarodna mreža novinara otkrila je imena više od 140.000 bogataša i kompanija iz celog sveta koji godinama izbegavaju plaćanje poreza u svojim zemljama, a ogromne sume novca skrivaju u takozvanim poreskim oazama, kao što su Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva i Samoa. Među njima su političari, zvezde iz šou-biznisa, kriminalci, oligarsi, finansijeri i mnogi drugi, koji su, kad se sve sabere, na tajnim računima čuvali između 21 i 32 biliona dolara.U istrazi koja je trajala 15 meseci učestvovalo je 86 novinara iz 46 zemalja. Novinari BBC, Gardijana, Vašington posta, Monda i švajcarskog Zontagscajtunga danima su kopali i istraživali tu neiscrpnu temu i na kraju, na osnovu svedočenja brojnih anonimnih izvora i poverljivih dokumenata starih i do 30 godina, došli do čak 2,5 miliona podataka. Raznorazne prevare, nelegalne novčane transfere i dogovore istraživači su otkrili u čak 170 zemalja, a količina i značaj obelodanjenih informacija je prema nekim procenama čak 160 puta veća od onih koje je Vikiliks objavio 2010.- Ova istraga podigla je zavesu s takozvanog ofšor sistema i pruža transparentan pogled u tajni svet pojedinaca i kompanija koji svoj novac odlažu u poreske rajeve širom sveta. Znali smo da je ova industrija tajna i nepristupačna, ali ono što nas je iznenadilo jeste činjenica koliko je raširen i dobro umrežen čitav taj sistem - rekao je direktor Međunarodne organizacije istraživačkih novinara Džerard Rajl.Prema njegovim rečima, to je dobro plaćena industrija puna posrednika i operativaca koji štite identitete svojih klijenata, a u nju su uključene i brojne banke. Često na taj način štite pranje novca ili druge oblike kriminala.

Od lekara preko političara do kriminalacaLista navodnih poreskih dužnika koji se na ovaj način skrivaju velika je i raznolika. Novinari tvrde da na njoj ima i vladinih službenika iz zemalja poput Pakistana, Azerbejdžana, Tajlanda i Kanade. U te radnje uključeni su i mnogi američki doktori i zubari, varalice sa Vol strita, milijarderi iz istočne Evrope i Indonezije, direktori ruskih korporacija, međunarodni trgovci oružjem i kompanije koje je EU označila kao karike u razvoju iranskog nuklearnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track