SKANDAL: Hrvatski policajci žive u Srbiji, a oružje im na granici!?
Foto: Rojters

SKANDAL: Hrvatski policajci žive u Srbiji, a oružje im na granici!?

Planeta -
Pri svakom prelasku državne granice bez nadzora ostavljali svoje policijske unifrome pa čak i zaduženo službeno oružje

VUKOVAR - Protiv trojice policijskih službenika PU vukovarsko-sremske, zaposlenih u policijskoj stanici Tovarnik, pokrenut je disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti jer je otkriveno da žive u Srbiji, rade u Hrvatskoj a službeno oružje i uniforme ostavljaju bez nadzora na granici."Slučaj je prosleđen Disciplinskom sudu u Osijeku. O tačnim okolnostima i svemu što se događalo, kao ni o sankcijama ne možemo da govorimo dok se ne završi postupak", rekao je portparol PU Domagoj Džigumović. Prema njegovim rečima Disciplinski sud nakon okončanja postupka, osim novčane kazne i odbjanja od plate, može doneti odluku i o trajnoj suspenziji policajaca.

Iako Džigumović nije želeo da govori o razlozima suspenzije, neslužbene informacije iz policije govore da je postupak pokrenut kada je tokom provera prebivališta utvrđeno da trojica policajaca imaju prijavljena prebivališta u Hrvatskoj, ali da svaki dan putuju u Srbiju, gde im žive porodice.

Oni su svakodnevno pre posla prelazili državnu granicu dolazeći iz susedne države, gde su se posle odrađenih smena i vraćali."Verujem da su povremeno i koristili adrese gde imaju prijavljena prebivališta, ali su zapravo živeli preko granice. Ipak, činjenica da žive u Srbiji, a rade u Hrvatskoj i nije njihov najveći problem, nego to što su pri svakom prelasku državne granice bez nadzora ostavljali svoje policijske unifrome pa čak i zaduženo službeno oružje. Priča se i da su neki od njih na temelju lažnih iskaza ostvarivali određena prava poput dečijeg dodatka."Za ovaj prekršaj predviđena je kaznena prijava i vraćanje novca državi, koji je stečen na ovaj način", rekao nam je izvor iz policije.

O takvim slučajevima govori se već 15 godina, ali objašnjenja, i iz MUP-a i iz PU, uvek su bila da nikom ne može da se odredi gde će živeti i gde će raditi. Stanovnici Vukovara očekuju da će provera prebivališta otkriti i druge slučajeve. Naime, javna je tajna da deo zaposlenih u državnim institucijama živi u Srbiji. Osim policajca, među njima su učitelji, direktori škola, sudije... Svi oni to rade godinama, a mnogi od njih pritom koriste socijalna prava koja im se nude u obe države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track