NEVREME: Ledeni talas okovao Švajcarsku
Foto: Reuters

NEVREME: Ledeni talas okovao Švajcarsku

Planeta -
Ženevu, gde su mnogi građani početkom sedmice prešli u šorceve i sandale, pogodio je ledeni vetar koji duva brzinom od 70 kilometara na sat

CIRIH - Iznenadni sneg, ledena kiša i jak vetar izavali su haos širom Švajcarske danas - letovi u Cirihu su odloženi, brojni putevi i pruge blokirani, a mnoga domaćinstva ostala su bez struje.

Nakon sedmice letnjih vrelina, zima se danas naglo vratila u Švajcarsku, a temperature pale za oko 20 stepeni širom zemlje od četvrtka.

"To je zaista dramatičan pad", izjavio je Nikolas Borgonjon iz švajcarske meteorološke službe Meteonjuz.

Ženevu, gde su mnogi građani početkom sedmice prešli u šorceve i sandale, pogodio je ledeni vetar koji duva brzinom od 70 kilometara na sat, rekao je Borgonjon i dodao da je na planinama Jura zabeležena brzina vetra od preko 100 kilometara na sat.

Gotovo metar snega prekrio je neke delove Alpa, a loše vreme stiglo je i u najveći grad Švajcarske Cirih.Zbog snega mnogi letovi na Ciriškom aerodromu su kasnili, rekao je portparol tog aerodroma.

Veći broj puteva u kantonu Grison na jugoistoku je blokiran, kao i dva autoputa u Tičinu na jugu, izvestila je švajcarska agencija ATS.

Mnoge planinske pruge su zatvorene zbog pojačanog rizika od lavina, dok su jake kiše izazvale više odrona.

Tri kantona su pogođena prekidima u snabdevanju električnom energijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track