Kenedi bio zavisnik od metamfetamina?
Foto: Daily Mail

Tajne Bele kuće

Kenedi bio zavisnik od metamfetamina?

Planeta -
Autori Ričard Lercman i Vilijam Birns u svojoj knjizi "Dr Filgud" navode da je dr Maks Jakobson američkom predsedniku davao poseban rastvor napravljen od mešavine metamfetamina, ovčije i kozije krvi

VAŠINGTON - Autori Ričard Lercman i Vilijam Birns uzdrmali su američku javnost svojom knjigom "Dr Filgud", u kojoj tvrde da je američki predsednik Džon F. Kenedi postao zavisnik od droge metamfetamin.

Kako autori navode, Kenedi je zavisnost razvio zahvaljujući Maksu Jakobsonu, lekaru rođenom u Nemačkoj, čiju su ekspertizu koristile mnoge slavne ličnosti tog vremena, poput glumice Merlin Monro, čuvenog biznismena Nelsona Rokfelera i igrača bezbola Mikija Mentla.

Naime, dr Jakobson, koga je Tajna služba prozvala "Dr Filgud", je stvorio poseban medicinski rastvor koji je podizao energiju i delovao kao analgetik, a zahvaljujući svom otrkiću, postao je jedan od najpopularnijih lekara među bogatim i moćnim Amerikancima toga doba.

Jakobson je imao brojne konsultacije sa psihoterapeutom Karlom Jungom, a njegov eliksir se, navodno, sastojao, ako je verovati dvojici autora knjige, od mešavine metamfetamina, ovčije i kozije krvi.

U knjizi se precizira kako je Kenedi, tokom svog predsednikovanja, u jednom trenutku, a nakon što je primio dozu čudesnog eliksira, počeo da svlači garderobu i igra po sobi hotela Karli, u kome je odseo.

Na drugoj strani, zvanični podaci potvrđuju da je predsednik Kenedi imao nekoliko zdravstvenih problema, uključujući i snažne bolove u leđima.

Lercma i Birns u knjizi navode da je Jakobsonovo lečenje Kenedija imalo velikog uticaja na predsednika koji je prvu dozu eliksira dobio neposredno pred svoju debatu sa rivalom Ričardom Niksonom.

U prilog navodima Lercmana i Birnsa idu i navodi poznatog pevača Edija Fišera, koji je javno govorio o svojim susretima sa dr Filgudom koji su rezultirali velikim povlačenjem lekova i zdravstvenim problemima koje je imao do kraja života.

Knjiga "Dr Filgud" detaljno opisuje i kako su nemački nacional socijalisti kontaktirali Jakobsona, tražeći njegovu forumulu za svoj pokret koji se tada razvijao, a sam Jakobson je govorio da je njegov medicinski rastvor bio propisivan nacističkim vojnicima i da je čak i sam Adolf Hitler razvio zavisnost od ovog "leka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track