ŠVEDSKA VOJSKA: Rusi simulirali napad na Stokholm?
Foto: Youtube

ŠVEDSKA VOJSKA: Rusi simulirali napad na Stokholm?

Planeta -
Okosnicu formacije činili su dva teška bombardera Tu-22 M3. Ovaj tip aviona ima posadu od četiri člana, a mogu biti naoružani kako krstarećim rakeama, tako i nuklearnim oružjem

STOKHOLM - U noći između 28. i 29. marta ruska avijacija izvela je simulaciju napada na regiju oko Stokholma.

Ova strogo čuvana tajna dospela je u javnost kada je o ovom događaju progovorio švedski general Andres Silver, koji je potvrdio da je ruska avijacija izvela vojnu vežbu na samo 30-40 kilometara od teritorijalnih voda Švedske.

Okosnicu formacije činili su dva teška bombardera Tu-23M3, koje NATO popularno zove "Bekfajer". Ovaj tip aviona ima posadu od četiri člana, a mogu biti naoružani kako krstarećim rakeama, tako i nuklearnim oružjem.

Bombarderi, koje su štitili četiri ruska lovca Su-27, dva sata iza ponoći približili su se na samo 30-40 kilometara od teritorijalnih voda Švedske."Mogu da potvrdim da su to bila dva bombardera Tu-22 u pratnji četiri lovca Su-27. Avioni su ostali u internacionalnim vodama u oblasti Gotska sandon (nenaseljeno švedsko ostrvo u Baltičkom moru), gde su izveli vojnu vežbu. Posle toga su se vratili tamo odakle su došli", rekao je general Andres Silver.General Silver nije želeo da odgovori na pitanje kakvu su to vežbu izvodili Rusi. Ali, prema izvorima iz švedske vojske, Rusi su izveli jednu vrstu simulacije napada na dva konkretna cilja kod Stokholma i na jugu Švedske. Cilj je bio dva veoma važna vojna postrojenja.

http://www.youtube.com/watch?v=NaixR1R9RGE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track