Dodik: Ne znam ja ništa o Budimiru!

Nezainteresovan

Dodik: Ne znam ja ništa o Budimiru!

Planeta -
Lider Republike Srpske rekao za Kurir da se nije zanimao za uhapšenog predsednika Federacije Bosne i Hercegovine jer je to za njega inostranstvo

SARAJEVO - Istraga u toku.Lider Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Kurir da ne zna ništa o uhapšenom predsedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru, koji je pre dva dana priveden zbog optužbi da je primao mito za pomilovanja i tako između ostalih oslobodio i ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i najozloglašenijeg kriminalca Merseda Hadžića.- To je za mene inostranstvo. Ne interesuje me Budimir, ne znam ništa o tom slučaju, niti sam se raspitivao šta se dešavalo - istakao je Dodik.Niko nije zaštićenNa pitanja zbog čega je policija RS učestvovala u akciji hapšenja Budimira i da li to znači da će neko i s te teritorije biti priveden, Dodik je kratko odgovorio da to nije ništa neobično i da policija radi svoj posao.- Već smo hapsili direktora preduzeća „Šume Srpske“ i načelnika jedne opštine, tako da u tom pogledu RS prednjači u suzbijanju korupcije. Ovde niko nije zaštićen - dodao je lider RS.Tužilaštvo BiH juče je zatražilo jednomesečni pritvor za Budimira zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi uticao na svedoke. Tužilaštvo insistira kako je Budimir na osnovu Zakona u pomilovanju trebalo da traži i saglasnost dva potpredsednika FBiH.Pomilovao OrićaBudimir je optužen da je za oslobađanje kriminalaca iz zatvora naplaćivao od 15.000 do 40.000 evra po osobi. On je od maja 2011. do decembra 2012, kao predsednik FBiH, od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika uvažio čak 162. Budimir je tako u roku od 20 meseci odlukama o pomilovanjima preostalog dela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uslovno je pustio njih devet, a čak za 59 njih doneo je odluku o skraćenju kazne. Budimir je pomilovao Nasera Orića, ratnog komandanta u Srebrenici, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uslovnu u trajanju od četiri meseca.Ukoliko Budimir bude sudski procesuiran, u parlamentu BiH može da se pokrene postupak njegove smene.

Živka Budimira vode u pritvor
Živka Budimira vode u pritvor

Advokat napustio predsednika BiHAdvokat Fahrija Karkin odustao je od odbrane Živka Budimira, a umesto njega u pravnom timu su Branka Praljak, Almin Dautbegović i Ragib Hadžić, advokat iz Zenice i potpredsednik Stranke pravde i pomirenja. Predsednik te stranke je Živko Budimir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track