Češki predsednik zbog EU pije samo šljivovicu!
Foto: Reuters

Kritikuje evropska pravila

Češki predsednik zbog EU pije samo šljivovicu!

Planeta -
Draga EU ne određuj koje sijalice treba da koristim u svojoj kući, poručio Miloš Zeman

BEČ - Predsednik Češke Republike Miloš Zeman kritikovao je, u intervjuu bečkom nedeljniku Profil, preteranu želju EU da sve reguliše.

"Draga EU ne određuj koje sijalice treba da koristim u mojoj kući", kazao je on."Ja sam stavio jednu štedljivu sijalicu i potom je kod mene bilo kao u mrtvačnici", kritikovao je Zeman uredbu kojom su postale prošlost "stare" sijalice i zamenile ih štedljive.

EU, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se bavi ni pušačima ni alkoholnim pićima.

"Moje omiljeno piće ranije je bila "beherovka", sve dok EU nije povećala udeo šećera za likere svojim smernicama. Od tada pijem samo šljivovicu", rekao je Zeman.

Predsednik Češke najavio je i skorije učešće svoje zemlje u zajedničkoj evropskoj valuti evru. Istovremeno je najavio veto protiv finansijske pomoći Grčkoj ili Kipru.

"Ne mogu zamisliti da češki ministar finansija prihvati pomoć Kipru ili Grčkoj", kazao je Zeman.Takođe on je ponovio svoj stav u vezi sudetskih Nemaca, koji je već 2002.izrekao, prema kojem je njihovo proterivanje nakon Drugog svetskog rata bilo "blaže od smrtne kazne", koja im je pretila tadašnjim zakonima za zločine izdaje zemlje.

"Marta 1938.održani su lokalni izbori u tadašnjoj Češko-slovačkoj. 90 odsto sudetskih Nemaca izabralo je Konrada Henlajna, a on je bio nacista. Tako da su samo deset odsto sudetskih Nemaca bile demokrate. Ja kritikujem, svojom izjavom, ne sve sudetske Nemce, već samo 90 odsto i samo njima je pretila tada smrtna kazna", objasnio je Zeman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja