Dve trećine zatvorenika u Gvantanamu štrajkuje glađu
Foto: Rojters

Dve trećine zatvorenika u Gvantanamu štrajkuje glađu

Planeta -
U Gvantanamo je došlo 40 doktora, medicinskih sestara, rekao je pukovnik Semjuel Haus, portparol vojne uprave u zatvoru

GVANTANAMO - Američka vojna uprava zatvora Gvantanamo dovela je dodatno lekarsko osoblje u zatvor, pošto sve više pritvorenika započinje štrajk glađu.

Prema najnovijim informacijama, u ovom trenutku skoro dve trećine zatvorenih štrajkuje glađu, saopštili su zvaničnici.

U Gvantanamo je došlo 40 doktora, medicinskih sestara, rekao je pukovnik Semjuel Haus, portparol vojne uprave u zatvoru.

On je kazao da je njihov dolazak planiran još pre par nedelja, kada je postalo jasno da veliki broj pritvorenih štrajkuje glađu.

Prema njegovim rečima, u štrajku glađu je tačno 100 zatvorenika, od 166 koliko ih se nalazi u Gvantanamu.

Od tog broja, 21 je prihvatio da prima hranu putem infuzije kroz nosnu šupljinu, dok je petoro hospitalizovano, kazao je pukovnik, dodajući da nikome nije život ugrožen.

On je time demantovao tvrdnje poznatog britanskog stručnjaka Endija Vortingtona, koji je, pozivajući se na svoje izvore u zatvoru, na svom blogu napisao da su četvorica zatvorenika blizu smrti zbog štrajka glađu.

Štrajk glađu u Gvantanamu počeo je 6. februara, pošto su neki pritvorenici tvrdili da su se neki od stražara prilikom pretrage soba ponašali neprimereno prema knjigama Kurana koje su imali u ćelijama. Protest se kasnije pretvorio u pobunu zbog boravka u pritvoru, u kome su neki od njih čak 11 godina, bez optužnice i suđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track