Poljaci šamarima vaspitavaju decu?!

Poljaci šamarima vaspitavaju decu?!

Planeta -
Iako je 78 odsto Poljaka prema anketi TNS OBOP svesno da je poljskim zakonima zabranjeno da tuku, decu ipak 68 odsto smatra da postoje situacije kada se bar bez šamara ne može

VARŠAVA - Oko 70 odsto Poljaka veruje u batine, a u najmanju ruku šamar kao neophodnu vaspitnu metodu u odgoju dece iako Poljska danas već 11. put obeležava međunarodni Dan borbe protiv telesnog kažnjavanja dece a od 2010. godine su telesne kazne zakonom zabranjene.

Ombudsman za decu Marek Mihalak pokreće zato novu kampanju koja treba da ubedi Poljake da ne zatvaraju oči pred nasiljem u porodicama i da upozore na zakonom zabranjene telesne kazne.

"Nova kampanja ima za cilj da stvori koaliciju protiv nasilja nad decom. U nju treba da se u uključi svako od nas, svaki pristojan čovek. Moramo jednom zauvek da shvatimo istinu da dete nije ničija imovina", kazao je ombudsman Mihalak.

Iako je 78 odsto Poljaka prema anketi TNS OBOP svesno da je poljskim zakonima zabranjeno da tuku, decu ipak 68 odsto smatra da postoje situacije kada se bar bez šamara ne može. Strah nije prava metoda za vaspitavanje dece, pošto se tučena deca ponašaju kako treba samo kada je odrasli koji ih tiče tu. Uspomene ljudi koje su tukli kada su bili deca pune su gneva i povređenosti.

Telesne kazne uče decu da najjači vlada i da sami primenjuju kada odrastu nasilje, upozorovaju povodom današnjeg dana poljski stručnjaci. Poljski zakoni ne predviđaju sankcije ukoliko se dete samo ili drugi roditelj ne obrati sudu po privatnoj tužbi, što je obično neizvodljivo.

Direktorka poljske fondacije Ničija deca Monika Sajkovska upozorila je da je zakon ipak efikasan utoliko što sprečava sudove da odustanu od kažnjavanja krivca samo zato što tvrdi da je silu primenio u vaspitne svrhe.

"Svako ko primeti nasilje nad decom trebalo bi da obavesti nadležne organe. Od izmene propisa važnije je da se izmeni mentalitet društva", kazala je sudija Kristina Sergej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja