LUKSUZ: Hrvatski sudija Vrhovnog suda poseduje pola ostrva!

LUKSUZ: Hrvatski sudija Vrhovnog suda poseduje pola ostrva!

Planeta -
Mesečne neto plate sudija Vrhovnog suda kreću se između 2.368 - 2.500 evra, u zavisnosti od godina staža, sa izuzetkom predsednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, čija je mesečna neto plata 2.908 evra

ZAGREB - Sudije hrvatskog Vrhovnog suda mogli bi se svrstati u viši srednji sloj po imovnom stanju, u većini slučajeva su, zajedno sa supružnicima, vlasnici dva ili više stanova i poslovnih prostora na atraktivnim lokacijama, kao i građevinskih i poljoprivrednih zemljišta, a često su angažovani i na dodatnim honorarnim poslovima.Mesečne neto plate sudija Vrhovnog suda kreću se između 2.368 - 2.500 evra, u zavisnosti od godina staža, sa izuzetkom predsednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, čija je mesečna neto plata 2.908 evra.

Iako među sudijama Vrhovnog suda ima najveću mesečnu platu predsednik Hrvatin po prijavljenoj imovinskoj kartici ima relativno skromnu imovinu. Od nekretnina je prijavio samo oranicu od 1.900 kvadratnih metara u opštini Krašić, "Folksvagen pasat" iz 2006. i terenac "Tojotu lenndkruzer" iz 2008. koju otplaćuje na lizing.

Ipak, ima i onih koji su prijavili da imaju zemljište na ostrvu Sestrunj, ili na primer pola ostrva u Malostronskom zalivu od 1.155 kvadratnih metara.

Sudije Vrhovnog suda Hrvatske specifični su, međutim, po tome što su češće od sudija na nižim sudovima, uz redovni sudski posao, angažovani i na honorarnim poslovima.Uz redovan posao rade i kao predavači sudskim, advokatskim ili javnobeležničkim pripravnicima i na pravnim fakultetima, članovi su komisije za pravosudne ispite pri Ministarstvu pravde, a neretko su angažovani i kao članovi posebnih tela - Državnog sudskog veća, Državnog izbornog povereništva i Komisije za uslovnu slobodu, a pišu i prikaze iz sudske prakse i članke za stručne časopise.Zahvaljujući takvim dodatnim angažmanima, uz sudsku platu stiču i honorarne prihode koji u nekim slučajevima godišnje premašuju i 13.157 evraUvidom u imovinske kartice svih 40 sudija Vrhovnog suda, ustanovljeno je da njih dest prošle godine, osim plate, nije ostvarilo nikakav dodatni honorar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track