Učenici izvršili samoubistvo zbog previše domaćih zadataka
Foto: SINA

Tragedija u Kini

Učenici izvršili samoubistvo zbog previše domaćih zadataka

Planeta -
Prema navodima tamošnjih medija 15-godišnji dečak bacio se juče sa svoje zgrade, dok se drugi star 13 godina obesio u toku noći u svom domu

PEKING - Dva kineska tinejdžera oduzeli su sebi život jer nisu uspeli da na vreme završe domaći zadatak. Akt učinjen iz očaja koji ukazuju pod kakvim se ogromnim pritiskom nalaze deca u ovoj zemlji.

U hiper-kompetitivnom sistemu obrazovanja kakav je kineski, učenici provode u proseku 8,6 sati dnevno u školi i još nekoliko sati učeći kod kuće.Oba slučaja samoubistva desila su se u Nankinu, na istoku zemlje.Prema navodima tamošnjih medija 15-godišnji dečak bacio se juče sa svoje zgrade, dok se drugi star 13 godina obesio u toku noći u svom domu zbog toga što nisu uspeli da za vreme prvomajskih praznika završe sve domaće zadatke.Prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 99 odsto dece u Kini obuhvaćeno je obaveznim školovanjem, ali je sistem često kritikovan od strane roditelja i pedagoga zbog preteranog učenja "napamet", preoštre selekcije i rigidnosti obrazovnih metoda.Jedna studija iz 2007. je pokazala da učenici neretko provedu i po 12 sati u školi. Dodatni otežavajući faktor predstavlja i politika "jednog deteta" zbog koje roditelji, u težnji da ono postigne što je veći uspeh, vrše pritisak na svoje dete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track