NEOOSMANIZAM: Turskim stjuardesama zabranili karmin

Nova pravila

NEOOSMANIZAM: Turskim stjuardesama zabranili karmin

Planeta -
Reagujući na kritike, Turkiš erlajnz je izadao saopštenje u kojem ističe da je uredna, diskretna šminka u pastelnim tonovima prikladnija za zaposlene u sektoru usluga

ANKARA- Odluka turske aviokompanije "Turkiš erlajnz" da svojim stjuardesama zabrani da karminišu usne i mažu nokte u jarkim crvenim i ružičastim bojama, izazvala je novu polemiku u Turskoj čija je konzervativna vlada optužena za pokušaj islamizacije društva, piše turska štampa.

Opozicija je najoštrije kritikovala ovu meru, koja je deo novog kodeksa ponašanja stjuardesa vodećeg turskog avio prevoznika.

U znak protesta, mnoge Turkinje su na društvenim mrežama postavile svoje fotografije sa napadno nakarminisanim usnama.

Reagujući na kritike, Turkiš erlajnz je izadao saopštenje u kojem ističe da je "uredna, diskretna šminka u pastelnim tonovima prikladnija za zaposlene u sektoru usluga".

Ovo nije jedina odluka kompanije, u čijem kapitalu turska drzava ima 49 odsto udela, koja je izazvala proteste laičkog dela društva.

Nedavno je kontroverzu podstakla zabrana služenja alkohola na unutrašnjim letovima, a u februaru nove uniforme zaposlenih u Turkiš erlajnzu koje su okarakterisane kao previše konzervativne i "neo-osmanlijske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track