Tri otete u podrumu rodile petoro dece?
Foto: Rojters

Strava u Klivlendu

Tri otete u podrumu rodile petoro dece?

Planeta -
Prema nekim izvorima, Amandu Beri, Đinu DeHesus i Mišel Najt otmičari su tukli za vreme trudnoće zbog čega deca nisu mogla da prežive

KLIVLEND - Svet je šokirao slučaj tri mlade žene koje su, pre 10 godina, nestale i zajedno bile zatočene od strane Ariela Castra (52) koji ih je u zatočeništvu držao u svojoj kući u Klivlendu. Amanda Beri (27), Đina DeHesus (23) i Mišel Najt (32) otete su kada su bile tinejdžerike, 2002., 2003. i 2004. godine, a za stravičan zločin, osim Ariela Castra, osumnjičena su i njegova dva brata Pedro (54) i Oniel (50).Osim devojaka, koje je iz Kastrove kuće spasao komšija Čarls Remzi nakon što je Amanda Beri uspela da pozove policiju, u kući je pronađeno i dete, 6-godišnja devojčica za koju policija veruje da je Amandina ćerka. Policija za sada nema saznanja da je iko od komšija tokom poslednje decenije primetio išta neobično ili sumnjivo.

Gradonačelnik Klivlenda Frenk Džekson rekao je da inspektori intenzivno rade na slučaju i pokušavaju da odgovore na pitanja zašto i kako su devojke otete i kako je moguće da niko godinama nije ništa primetio, iako je policija u poslednjih 10 godina kuću strave dva puta posetila. Policija je objavila fotografije otmičara, odnosno braće Kastro.Iako policija još nije dala detaljan izveštaj o zatočeništvu devojaka, u javnost su procurile informacije da su one trpele seksualno zlostavljanje i premlaćivanje.Mediji navode da su od izvora iz policije saznali da su devojke bile trudne više puta, kao i da je jedna od njih, tokom zatočeništva, dva ili tri puta imala pobačaj jer je bila neuhranjena. Drugi policijski izvor rekao je da je u kući rođeno najmanje petoro dece, ali policija zvanično nije potvrdila te informacije. Prema nekim izvorima otmičari su devojke tukli za vreme trudnoće zbog čega deca nisu mogla da prežive. Ne zna se šta se dogodilo sa decom koju spominju izvori, a nije jasno ni da li je šestogodišnjakinja koja je bila u kući deo brojke koju navode.

Amanda Beri je tokom zarobljeništva rodila šestogodišnju Džozelin. Ona se, svojoj baki ispričala da je devojčicu rodila na Božić. Prema informacijama koje su se pojavile, majka je Džozelin obrazovala kod kuće, najverovatnije bez znanja otmičara od kojih će biti uzet nalaz DNK kako bi se utvrdilo da li je jedan od njih otac male devojčice.

Nakon spasavanja, žene su prevezene u bolnicu na pregled gde su se srele sa svojim porodicama, a u utorak su puštene kućama."Ako ne verujete u čuda, predlažem da razmislite još jednom. Ovo jeste čudo. Ali, pazite ko su vam komšije jer nikad ne znate", rekla je tetka Đine DeHesus, Sandra Ruiz. Kuću Kastrovih, u kojoj su devojke bile zatočene, policija je posetila 2004. godine nakon što je vozač autobusa Ariel Kastro jedno dete zatvorio u autobusu. "Policija je tada pokucala na vrata, ali niko nije odgovarao. Ni sa kime nisu uspeli da uspostave komunikaciju", rekao je gradonačelnik Džekson. Nadležni su kasnije uspeli da dođu do Ariela i ispitaju ga, ali nije bilo naznaka o krivičnom delu.

Policija ispituju braću Kastro

Američka policija planira da ispita trojicu braće u okviru istrage u vezi sa tri otete devojke.Portparol policije u Klivlendu Dženifer Kacia rekla je da će inspektori u toku dana ispitati uhapšene, koji bi posle toga, trebalo da se pojave pred sudijom."Ovo je tek vrh ledenog brega. Istraga će trajati veoma dugo", navela je ona, odbijajući da komentariše spekulacije da su devojke bile vezivane u kući, tučene i da su bile trudne u više navrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track