UZALUD BACILI PARE: Brod vredan milijarde potapa jedna raketa
Foto: Rojters

UZALUD BACILI PARE: Brod vredan milijarde potapa jedna raketa

Planeta -
Brod je ranjiv na hakerske napade, a može da ga onesposobi samo jedna neprijateljska raketa, koja nemora da bude ispaljena sa broda, već sa kopna

VAŠINGTON - Američki mediji sve više ukazuju na skupe, glomazne i ranjive projekte Vojske SAD, a najnoviji je borbeni brod LCS (Littoral Combat Ship). Projekat je koštao 37 milijardi dolara, ima smanjenu radarsku vidljivost, ali može da ga potopi samo jedna neprijateljska protiv-brodska raketa.

Zamišljen kao projekat sa karakteristikama "stelt" tehnologije i dizajna, brod LCS karakterišu veliki tehnički problemi, piše američki portal Blumberg, koji je došao u posed jednog vojnog izveštaja.

Problemi su osim visokih troškova i tehničke komplikacije, ali i nemogućnost da brod ispuni čak i najjednostavnije zadatke pristajanje u lukama.

LCS je zamišljen kao brod za tri borbene namene, lov na podmornice, čišćenje mina i napade sa mora na kopno. Na brod mogu da sleću helikopteri, bespilotne letelice, može da služi i kao lansera raketa - a ima modularnu konstrukciju, odnosno može da menja oblik kako bi se prilagođavao namenama.Međutim, u praksi ta modularnost ne funkcioniše.

Cilj američke mornarice bio je da brod može da promeni modul za 96 sati, kako bi se prilagodio raznim kriznim situacijama.Američki portal piše da problem nije toliko u potrebnom vremenu od 96 sati za promenu modula, već u tome da brod treba da pristane u odgovarajuću luku u kojoj se nalazi modul za instalaciju ( oprema za sletanje helikoptera, lanseri raketa ili uređaj za lov na protiv-brodske mine).To zahteva veliko planiranje unapred i transport naoružanja i vojne opreme po američkim i svetskim lukama, gde infrastruktura zna da bude u lošem stanju.

Ranjiv na hakerske napade izdržljivost broda je takođe problematična, jer prema izveštaju američke vojske, može da ga onesposobi samo jedna neprijateljska raketa, koja nemora da bude ispaljena sa broda, već sa kopna.

Za brod koji vredi 440 miliona dolara ( iako je u početku cena bila 220 miliona), porazna je činjenica da u potpunosti može da ga uništi samo jedan pogodak rakete.

Maksimalna brzina broda iznosi 81 kilometar na čas, a plovilo opslužuje 40 članova posade. Osnovne naoružanje su raketa AGM-176 "grifin" dometa 20 kilometara i top Mk 110 kalibra 57 mm, efikasnog dometa od 8.500 metara.

Prema izveštaju u koji je američki portal imao uvid LCS može bez ikakvih problema da savlada manje i brze brodove ( koje najčešće koristi iranska ratna mornarica), ali ne i plovila slične veličine koja imaju protiv-brodske rakete.

Takođe, stručnjaci za informatičku bezbednost su utvrdili da je informaciono-komunikacioni sistem na brodu ranjiv na hakerske napade.Poreske obveznike, takođe brine i to što je projekat ispao skuplji nego što je planirano i dostigao je 37 milijardi dolara.

Međutim, Blumberg navodi da je to prava "sitnica" u odnosi na projekat višenamenskog lovca F-35 JSF za koji je do sada utrošeno 200 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track