Štrajk u Turkiš erlajnzu: Otkazivanja letova zasad nema
Foto: REUTERS

Biće odlaganja

Štrajk u Turkiš erlajnzu: Otkazivanja letova zasad nema

Planeta -
Istanbulski aerodrom "Ataturk" pod opsadom policije zbog obustave rada

ISTANBUL - Zaposleni u turskoj aviokompaniji "Turkiš erlajnz" stupili su danas u štrajk zbog spora sa upravom kompanije oko plata i vraćanja na posao otpuštenih kolega, a obustava ne bi trebalo da dovede do odlaganja i otkazivanja letova.

Sindikat Hava-Is, koji zastupa 14.000 od ukupno 15.800 radnika Turkiša, zahteva da kompanija vrati na posao 305 radnika koji su otpušteni nakon štrajka zbog kog su stotine letova otkazane u maju prošle godine, prenosi Rojters."Naš štrajk je počeo od tri časa ujutru", saopštio je sindikat kompanije, koja je jedna od najbrže rastućih u toj oblasti u svetu.

Uočljivo je jako prisustvo policije na istanbulskom aerodromu "Ataturk", gde su se okupili članovi sindikata Hava-Is, a ispred terminala za međunarodne dolaske nalaze se uglavnom oni koji su ostali bez posla u maju prošle godine.

Rukovodsto kompanije je u međuvremenu saopštilo da štrajk zaposlenih neće ugroziti planirane letove."Svi naši zaposleni stali su uz svoju kompaniju i nisu stupili u štrajk", saopštila je kompanija. "Turkiš erlajnz" nastavlja sa svojim dnevnim aktivnostima i letovi će se odvijati prema planiranom rasporedu", navodi kompanija.

Međutim, neimenovani predstavnik sindikata najavio je da će do odlaganja letova doći u predstojećim satima."Većina letova je za sada počela na vreme, ali su oni (štrajkači) počeli da zovu druge kolege koji polako pristupaju štrajku. Do odlaganja letova će doći u roku od nekoliko sati", rekao je predstavnik sindikata.

Sindikat je i ranije najavio da će ovaj štrajk naneti gubitke kompaniji koja ima oko 800 letova dnevno samo iz Istanbula. Kompanija je u maju prošle godine otpustila 305 radnika nakon što je morala da otkaže 223 leta zbog štrajka nakon što je turski parlament usvojio kontroverzni zakon o zabrani štrajkova u sektoru vazduhoplovstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track