ŠTRAJK: Kroacija erlajns za dan izgubila 132.000 evra
Foto: Rojters

ŠTRAJK: Kroacija erlajns za dan izgubila 132.000 evra

Planeta -
Kompanija trpi i indirektne štete zbog narušenog ugleda i pada prijava za letove u narednom periodu

ZAGREB - Kroacija erlajns je zbog štrajka pilota i stjuardesa samo juče izgubila milion kuna (132.000 evra), a ako sindikati nastave sa štrajkom, do kraja dana šteta će premašiti dva miliona kuna, navodi se iz kompanije.

"Direktna šteta juče je iznosila milion kuna, a s obzirom da je za današnje letove prijavljeno više putnika nego u utorak, šteta bi danas mogla biti još veća nastave li sindikati da štrajkuju", rekao je Hini PR Croacije erlajns Davor Janušić, a prenosi Poslovni dnevnik.

Osim direktne štete, koja u najvećem delu nastaje zbog najma zamenskih aviona, kompanija trpi i indirektne štete zbog narušenog ugleda kompanije i pada prijava za letove u narednom periodu.Predstavnici sindikata ističu da oni zbog toga ne mogu da snose odgovornost.

"Da je bilo više razumevanja od strane poslodavca sigurni smo da smo mogli izbeći tu štetu", rekla je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.Zasad nije poznato do kada će štrajk pokrenut juče u šest sati potrajati, jer još traju razgovori Uprave i sindikata, koji traže zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora.

Nakon jučerašnjih propalih razgovora, novi krug pregovora počeo je danas oko 10.30 sati i još je u toku."Pregovori još uvek traju i još uvek nema dogovora", izjavila je nešto pre 15 sati Lojo.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja odbijaju da potpišu ponuđeni kolektivni ugovor prema kojem bi Kroacija Erlajns na uštrb plata i materijalnih prava pilota i stjuardesa ostvarila uštede od deset miliona kuna.Lojo kaže da su na ostalim radnicima okupljenima u četiri sindikata čiji su predstavnici potpisali kolektivni ugovor ostvarene uštede od milion kuna.Hrvatska nacionalna aviokompanija juče je otkazala 24 domaća i međunarodna leta, za pet letova je izmenila red letenja, a 23 leta su obavljena unajmljenim avionima drugih kompanija. Danas su otkazana 22 leta, dok će se 23 leta obaviti unajmljenim avionima.

Iz Kroacije erlajns poručuju da će svi putnici biti zbrinuti jer će većina do odredišta biti prevezena prema redu letenja avionia partnerskih kompanija.Za današnje letove prijavljeno je oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju možda će osetiti oko 900 putnika, odnosno oko 16 posto prijavljenih putnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track