SAD: Sniziti limit alkohola kod vozača sa 0,8 na 0,5!
Foto: Shutterstock

NTSB

SAD: Sniziti limit alkohola kod vozača sa 0,8 na 0,5!

Planeta -
NTSB ističe da istraživanja ukazuju da sa 0,5 grama alkohola u krvi većina vozača doživljava opadanje kako kognitivnih tako i vizuelnih funkcija

VAŠINGTON - Američka vlada želi da savezne države učine više na suzbijanju vožnje pod uticajem alkohola, snižavanjem limita nivoa alkohola u krvi vozača, objavljeno je danas. Trenutno je dozvoljeno da u krvi vozača bude 0,8 grama alkohola po litru krvi, ali u američkoj Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja (NTSB) smatraju da bi taj limit trebalo smanjiti na 0,5 grama, po čemu bi se SAD izjednačile s većinom zemalja u svetu, izveštava AFP.

U NTSB ističu da istraživanja ukazuju da sa 0,5 grama alkohola u krvi većina vozača doživljava opadanje kako kognitivnih tako i vizuelnih funkcija, što značajno povećava rizik od ozbiljnijih nesreća.Više od 100 zemalja na šest kontinenata ograničava dozvoljeni nivo alkohola u krvi vozača na 0,5 grama po litru krvi. Svake godine alkoholisani američki vozači izazovu gotovo 10.000 smrtnih slučajeva i više od 173.000 povreda, ističe se u saopštenju NTSB.

Iako je od sredine devedesetih godina ukupan broj fatalnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama u SAD opao, njihov procenat kada su nesreću izazvali alkoholisani vozači stagnira na oko 30 odsto. U poslednjih trideset godina u SAD je u saobraćajnim nesrećama koje se dovode u vezu sa alkoholom stradalo gotovo 440.000 osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track