Bakir Izetbegović preko Arapa prao pare?
Foto: Tanjug

Predistražne radnje

Bakir Izetbegović preko Arapa prao pare?

Planeta -
Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnja da se iza prodaje placa firme "Magros" saudijskoj komapniji "Al-Šidi Trejding" krije pranje milijardi maraka ratnih donacija u BiH

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo dve godine sprovodi predistražne radnje u predmetu privatizacije sarajevskog preduzeća "Magros".

Tužilaštvo istražuje kako je 2006. godine atraktivan plac nekadašnjeg "Magrosa" u centru Sarajeva, na Marindvoru, prodat saudijskoj komapniji "Al-Šidi Trejding". Iza tog posla, kako piše Dnevni Avaz, se "po svemu sudeći, krije pranje milijardi maraka ratnih donacija u BiH" koje su 1992-95. završavale na tajnim računima širom sveta

Po pisanju sarajevskog dnevnika, tim projektom upravlja Bakir Izetbegović sa investitorom Sulejmanom El-Šidijem i direktorom "Bosna benk internešnal" Amerom Bukvićem. List piše da se novac namenjen za izgradnju poslovnog kompleksa na Marindvoru, putem firme koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, ubacuje u legalne finansijske tokove BiH.

Pozivajući se na dokument Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, list navodi da je 2011. godine na račune kompanije "Al-Šidi internešnel", jedne u nizu firmi koje kontrolišu Bakir Izetbegović i Sulejman El-Šidi, "uplaćeno 39 miliona maraka".

Novac je uplatila kompanija "Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.", registrirovana na Kajmanskim ostrvima, koja je u lancu firmi za skrivanje porekla novca putem osnivanja "ofšor kompanija". List navodi da "Bakir Izetbegović i njegovi partneri, putem poslovnog centra u Sarajevu na Marindvoru, žele oprati u ratu skrivene milijarde maraka donacija, a u toj operaciji Sulejman el-Šidi je samo paravan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track