ZMIJSKO LEGLO: Otrovne šarke legu se u centru Sarajeva!
Foto: Radiosarajevo.ba.

Najezda

ZMIJSKO LEGLO: Otrovne šarke legu se u centru Sarajeva!

Planeta -
Pre odmora proveriti mesto na koje želite da sednete i ne dodirivati rukama nepregledna mesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti

SARAJEVO - Leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svetu, odomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru Sarajeva.

Sudeći po fotografiji koju je poslala čitateljka, leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svetu, odomaćilo se u samom centru glavnog grada BiH, preko puta zgrade Papagajka.

Stanovnici gotovo svih delova BiH u poslednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predelima BiH.

Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih prolećnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama.

Da biste što bezbrižnije mogli da boravite u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

"Takođe, treba pripaziti gde se staje, pre odmora proveriti mesto na koje želite da sednete i ne dodirivati rukama nepregledna mesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, polako je zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom", upozoravaju stručnjaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track