ADMIRA I BOŠKO: Pre 20 godina ubijeni su sarajevski Romeo i Julija

Nezaboravna ljubav

ADMIRA I BOŠKO: Pre 20 godina ubijeni su sarajevski Romeo i Julija

Planeta -
Dok su pokušavali da napuste opkoljeno Sarajevo, snajperski metak je pogodio Boška i on je pao. Drugi metak je pogodio Admiru koja je bila smrtno ranjena, ali je uspela da dopuzi do Boška i zagrli ga kako bi zajedno umrli

SARAJEVO - Tačno je 20 godina otkako su zajedno u smrt otišli Admira Ismić i Boško Brkić, sarajevski Romeo i Julija... Oni su ubijeni 18. maja 1993. dok su pokušavali da pobegnu iz opkoljenog Sarajeva.Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine i beskrajno su se voleli. Spremali su venčanje. Celo Sarajevo je u to vreme prepričavalo ljubav između Admire i Boška. Ali nisu bili spremni na zlo, na ludilo, na rat koji se dogodio u Sarajevu i celoj Bosni i Hercegovini.Nakon više od godinu života pod opsadom Admira i Boško odlučili su da napuste Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta. 18. maj 1993. godine kada su krenuli u slobodu, oko 17 sati došli su do mosta Vrbanja.Snajperski metak je pogodio Boška i on je pao. Drugi metak je pogodio Admiru koja je bila smrtno ranjena, ali je uspela da dopuzi do Boška i zagrli ga kako bi zajedno umrli.Njihova tela su sedam dana ležala nasred Vrbanje, jer je UNPROFOR odbio izvlačenje tela dok se ne proglasi primirje. Nekoliko dana kasnije Admira Ismić i Boško Brkić su prvo sahranjeni na groblju u Lukavici.Po želji Admirinih roditelja, nakon rata njihova tela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav.

"Ševe" odgovorne za ubistvoIstraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije sprovedena, međutim, operativac bošnjačke tajne službe AID Edin Garaplija u iskazu tužiocima Kantona Sarajevo 23. aprila 2002. godine rekao je da su pripadnici tajne terorističke grupe "Ševe" ubili sarajevske Romea i Juliju na Vrbanja mostu.

http://www.youtube.com/watch?v=ocVV_dRZa4s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track