REKLI NE: Hiljade protestuju u Parizu protiv gej brakova

Masovno

REKLI NE: Hiljade protestuju u Parizu protiv gej brakova

Planeta -
Legalizacija gej brakova je bila jedno od ključnih obećanja Olanda uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora. Demonstranti su se okupili na tri punkta u Parizu i popodne se udružili ispred Palate invalida

PARIZ - Hiljade ljudi protestuju u Parizu zbog nedavnog usvajanja zakona kojim se legalizuju homoseksualni brakovi, prenele su agencije. Organizatori masovnog skupa na kojem se, po proceni policije, okupilo oko 200.000, a prema organizatorima i čitavih milion ljudi, odlučili su da na taj način iskažu nezadovoljstvo zbog zakona koji je prošle sedmice stupio na snagu.

Zakon je odobrio francuski predsednik Fransoa Oland (Francois Hollande). Legalizacija gej brakova je bila jedno od ključnih obećanja Olanda uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora. Demonstranti su se okupili na tri punkta u Parizu i popodne se udružili ispred Palate invalida.

Skup obezbeđuje oko 5.000 policajaca. Ranije slične skupove obeležili su nasilje i sukobi ultradesničara s policijom, ali današnji za sada protiče bez incidenata. Usvajanjem zakona Francuska se pridružila evropskim državama u kojima je moguće sklapanje homoseksualnih brakova.

To je sada moguće i u Belgiji, Španiji, Portugalu, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i na Islandu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track