Jeremić s Van Rompejem i Barozom o sirijskoj krizi

Brisel

Jeremić s Van Rompejem i Barozom o sirijskoj krizi

Planeta -
Sirijska kriza je jedno od najkomplikovanijih svetskih pitanja s mogućim veoma ozbiljnim posledicama po mir i stabilnost, ne samo Bliskog istoka, već i čitavog sveta, rekao predsednik GS UN

BRISEL - Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je u Briselu da je o naporima za rešavanje sirijske krize, kao najopasnijg svetskog problema, razgovarao s čelnicima Evropske unije Hermanom van Rompejem i Žozeom Manuelom Barozom.

Sirijska kriza je, kazao je Jeremić, "jedno od najkomplikovanijih svetskih pitanja s mogućim veoma ozbiljnim posledicama po mir i stabilnost, ne samo Bliskog Istoka, već i čitavog sveta". Predsednik Generalne skupštine UN novinarima je rekao da su razgovarali i o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o Siriji, za koju se svi nadaju da će doneti napredak ka rešavanju krize.

Dodao da je na sastanku s predsednikom Evropskog saveta Van Rompejem i predsednikom Evropske komisije Barozom razmenio mišljenja i o poželjnoj bitnoj ulozi EU u raspravi o kulturi u okviru održivog razvoja u svetu, koja se vodi u UN. Jeremić je dodao da će u UN biti održana temeatska rasprava i o agencijama za kreditnim rejting, i to u sklopu rešavanja svetske ekonomske krize, za šta je veoma zainteresovana i EU. Generalna skupština UN će pripremiti program razvoja sveta posle 2015. godine, kada ističu Milenijumski ciljevi razvoja, a Jeremić je s Van Rompejem i Barozom razgovarao i o tome šta bitno EU može doprineti tom programu za održiv društveno-ekonomski razvoj sveta, kao i za problem klimatskih promena.

Jeremić je rekao da je u susretu s čelnicima EU dotaknuto pitanje Zapadnog Balkana, ali je rekao da o tome ne može ništa reći jer su o tome razgovarali izvan zvaničnog dnevnog reda. Predsednik Generalne skupštine UN će danas razmeniti mišljenja i s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja