HRVATSKA: 50 odsto popusta na saobraćajnu kaznu ko plati odmah!

Novitet

HRVATSKA: 50 odsto popusta na saobraćajnu kaznu ko plati odmah!

Planeta -
Lakši prekršaj za građane je onaj s kaznama do 264,5 evra, za male trgovce i zanatlije do 661,4 evra, a pravna lica do 1.984,2 evra

ZAGREB - Prvog dana juna u Hrvatskoj je na snagu stupio novi Prekršajni zakon koji olakšava život prekršiocima u saobraćaju koji kaznu mogu platiti na licu mesta uz "popust" od 50 odsto.

Uvedena je zakonska podela na lakše i teže prekršaje. Lakši prekršaj za građane je onaj s kaznama do 2.000 kuna (264,5 evra), za male trgovce i zanatlije do 5.000 kuna (661,4 evra), a pravna lica do 15.000 kuna (1.984,2 evra).

Predviđeno je da prekršioci kaznu mogu platiti i karticom, ali pripadnici policija za sada raspolažu tek s 50 primeraka uređaja koji to omogućava. Policija će zato dozvoljavati odlazak do bankomata ako se nalazi u blizini.

Osim toga, ko plati kaznu za bilo koji prekršaj u zakonskom roku, dozvoljeno mu je da plati samo dve trećine izrečene kazne.

Ministar pravde Orsat Miljenić izjavio je medijima da je osnovna namera zakonskih izmena poboljšanje naplatu prekršajnih kazni jer ih je od 2007. do 2011. naplaćeno tek 12 odsto.

Popustima na kazne takođe se žele rasteretiti sudovi, pa će se visoki prekršajni sud od danas rasteretiti za preko 6.000 predmeta, a da će se sukcesivno rasterećivati za oko 16.000, što znači da će prosečno padati za oko 50 odsto, ističe ministar.Uveden je institut beznačajnog prekršaja, što znači da prekršaje koji naročito ne ugrožavaju druge, tužilac može zanemariti. Kako bi se smanjio broj neosnovanih žalbi, oni koji izgube spor, biće prisiljeni uz kaznu platiti i troškove suda, a ako se na to ogluše, sledi prisilna naplata.

Ako kazna nije plaćena u zakonskom roku, sud odluku šalje finansijskoj agenciji koja blokira račun i, ako na njemu ima sredstava, naplaćuje se pun iznos izrečene kazne.

Ako kazna viša od 2.000 kuna (264,5 evra) nije naplaćena u roku od dve godine od podnošenja zahteva za naplatu, zameniće se radom za opšte dobro i to svakih započetih 300 kuna za dva radna časa.

Ako prekršilac na to ne pristane, išao bi u zatvor i to po dan zatvora za svakih 300 kuna.Novost je i registar neplatiša a oni koji se nađu na tom spisku, neće moći ostvariti neka prava kao što je registracija vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track